Waarom haal je je schouders op als je iets niet weet?

En is het een reflex?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat heeft zich zo gewoon gevormd net zoals, je gezondheid zegt als iemand niest. Toegevoegd na 2 minuten: het is automatisme

Om de vragensteller met een gebaar ( schouders ophalen) duidelijk te maken dat je het niet weet. Schouders ophalen is een gebaar van machteloosheid.

Als je zelfverzekerd bent steek je je borst vooruit, als je je schouders ophaalt maak je een tegenovergestelde beweging wat op de ander overkomt als onzeker; je maakt je dus klein en machteloos tegenover de vraagsteller. Ik vermoed dan ook dat dit een internationaal gebaar is en van nature voorkomt (dus niet aangeleerd).

Het is een vorm van 'bodytalk', communicatie met het lichaam. Zoals er verschillende verbale talen bestaan, bestaan er ook verschillend lichaamstalen. in de meeste westerse landen is het ophalen van de schouders een lichaamstaal die we 'verstaan'. Er zijn echter ook landen en streken, waar andere vormen van lichaamstaal gebruikt worden. Een goed voorbeeld daarvan is India. Daar is een totaal andere vorm van lichaamstaal, die wij westerlingen niet begrijpen. Je zal een Indier z'n schouders niet zien ophalen en doet hij dat wel, dan bedoelt hij daar iets anders mee dan wij. Lichaamstaal is aangeleerd gedrag, net zo goed als het leren spreken van een taal aangeleerd is. Het is in de loop der eeuwen ontstaan, net zo als de gesproken taal.

dat doe je automatisch.want als je nies doe je dat ook altijd bijna hetzelfde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100