Bij een gebrek aan vitamine B12, wat kun je dan het beste eten?

ik krijg aanvullende injectie`s met b12, maar wil met mijn voeding wat meer toevoegen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat wordt smullen! ;-) Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen als vlees en zuivelproducten. Enkele producten waar veel vitamine B12 inzit; Hamburger Ei Melk Kabeljauw Zalm Kaas Kwark Yoghurt Gehakt

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezond...

Zo te lezen en met al die bekende B12 injecties (rode drab in koelkast) mis je je kennelijk de intrinsieke factor in je maag. Vaak in combinatie met een te laag foliumtekort. Deze wordt via gastrosccopie vastgesteld en meestal pas als iemand langere tijd moe is en via het gewone bloedonderzoek geen laag HB is aan te tonen. Lastige is dat je niet via je voeding voldoende in staat bent om alle B12 vitamines uit je voeding te halen, al zou je ruim volkoren eten, noten eten ect. Dit kan je wel blijven doen, maar dan vanwege andere ook nodige stoffen erin zoals de vezels of omdat je dit gewoon lekker vindt :) De injecties zijn dus via de spieren (intramusculair) nodig voor de juiste opname in het bloed, en passeren niet het gehele spijsverteringsstelsel. De injecties zijn niet leuk en wat pijnlijk (zelf ook ervaren) maar op deze manier wel preventief tegen de vele nare tekorten van o.a B12 ;)

Bronnen:
eigen ervaring en...

Als je injecties krijgt, dan heeft je huisarts bepaald dat je een opname stoornis hebt voor B12. Je lichaam kan het dus zelf niet meer opnemen, en het mechanisme om B12 uit voedsel te kunnen opnemen is erg ingewikkeld. Dus kennelijk kan je B12 niet uit het voedsel halen, en heeft het dus ook geen zin om hiervoor speciaal op de voeding te letten. Je zit levenslang vast aan de B12 injecties. Als je huisarts het zou willen onderzoeken. Dan stop je nu met injecties en ga je multivitaminen slikken waarin ook B12 zit. Over een half jaar ga je opnieuw bloed prikken en kijken of het niveau goed is gebleven. Maar B12 zit in dierlijke producten, dus in vlees, kaas, enz. Vegetariërs, zullen dus wel B12 zelf moeten aanvullen. --- Bij mij was het B12 tekort ontdekt in het ziekenhuis. Mijn huisarts had me toen ook aan de injecties gezet, maar de specialist uit het ziekenhuis was hier heel boos over. Uiteindelijk met overleg tussen specialist en huisarts is besloten om eerst te gaan onderzoeken of ik wel een opnamestoornis heb en heb ik dus de pillen geslikt. Quess what, ik heb helemaal geen opnamestoornis, ik had een hele periode te slecht gegeten.

Het kan gewonnen worden uit dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees en vleeswaren, vis en eieren. Lees even de bronnen! Succes!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cobalamine
http://stichtingb12tekort.nl/

Het ligt eraan wat de oorzaak van je B12-tekort is. Het kan namelijk door verschillende oorzaken komen, zie bron. Een opnamestoornis of te weinig B12 in de voeding zijn volgens mij de meest voorkomende oorzaken. Maar er zijn ook andere. Een andere is bijvoorbeeld dat je teveel B12-analogen binnenkrijgt, maar dat komt volgens mij niet zo vaak voor. B12-analogen zijn stoffen die op werkzame B12 lijken, volgens sommige definities B12 genoemd mogen worden op voeding en supplementen, maar waar je lichaam niks mee kan en die de opname/werking van werkzame B12 tegengaan. Als je veel producten gebruikt met B12-analogen, zoals zeewier of zeewiersupplementen, is het verstandig om dat voorlopig te laten.

Bronnen:
http://stichtingb12tekort.nl/b12-tekort/di...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100