Waarom worden er meer jongens dan meisjes geboren?

Bij deze link kun je het verschil zien.

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37422ned&D1=0-45&D2=0,10,20,30,40,50,(l-3)-l&VW=T

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De "vrouwelijke" zaadcellen zijn volgens mij gemiddeld langzamer dan de "mannelijke" zaadcellen. De mannelijke zaadcellen bevatten namelijk naast de autosomen een Y en de vrouwelijke zaadcellen bevatten een X. Aangezien de Y kleiner is dan de X hoeft de mannelijke zaadcel minder DNA mee te slepen en kan sneller vooruit komen. Daarom is de kans dat een eicel door een mannelijke zaadcel wordt bevrucht groter dan dat de eicel door een vrouwelijke zaadcel wordt bevrucht.

Bronnen:
Volgens mij een keer met biologieles gehoord.

Hoe cru het ook klinkt, jongetjes zijn vaak wat wilder en lopen daardoor meer kans op een ongeluk. Er overlijden dus ook meer jongetjes dan meisjes. De natuur houdt hier rekening mee.

Net als Cath heb ik datook altijd gedacht, want het is n.l. al jaren zo. Ook worden jongens opgeofferd in zinloze oorlogen. En ik denk nog steeds dat de natuur hierin voorzienend is.

Omdat meisjes uniek zijn <33

Al ons erfelijk materiaal (dus die eigenschappen die je bij je geboorte meekrijgt van je vader of moeder) zit opgeslagen in een soort pakketjes; de chromosomen. Ieder mens heeft 22 paar gewone chromosomen en één paar bijzondere chromosomen; de geslachtschromosomen X of Y. Een chromosomenpaar wordt bij de bevruchting gevormd uit een chromosoom van de moeder en een chromosoom van de vader. Of een baby een jongetje of een meisje wordt, wordt bepaald door de combinatie van de geslachtschromosomen. Bestaat dit paar uit een X en een Y, dan wordt het een jongetje, zijn het twee X-en dan wordt het een meisje. De vader kan een nieuw baby-tje een X of een Y geven, de moeder alleen maar een X. Het is dus de vader die bepaalt of het een jongen of een meisje wordt. Jammer genoeg heeft hij hier zelf geen invloed op en berust deze verdeling in principe op toeval, wat betekent dat er net zoveel jongens als meisje geboren zouden moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat er net iets meer jongens geboren worden dan meisjes; van de 100 baby’s ongeveer 51 jongens en 49 meisjes. Waardoor dit komt is nog niet precies duidelijk, waarschijnlijk spelen bepaalde hormonen hierbij een rol

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/h...

Omdat jongens nu eenmaal het zwakke geslacht zijn, waardoor er aan die kant van de balans gedurende het hele leven iets meer uitval is en de natuur streeft naar een 50/50 verdeling. Dat is niet zo ernstig als het lijkt, hoor : het gaat om 51 % jongetjes tegen 49 % meisjes.En dat is toch nog aardig krap ingeschat, als je zo in het gemiddelde bejaardenhuis rondkijkt ; 1 jongetje op 10 meisjes is daar heel normaal. Helaas is er in grote delen van de wereld een culturele aangeleerde voorkeur voor jongetjes, die daadwerkelijke consequenties heeft voor het aantal levendgeborenen ; met name in China en India worden meisjes vaak geaborteerd of na de geboorte stiekem omgebracht, en ook genderklinieken(waar je het geslacht van je kind kunt kiezen door gebruik te maken van IVF) schieten in landen als Egypte als paddestoelen uit de grond. Dat maakt wereldwijd de verdeling m/v iets schever, en in China begint men nu- door de 1-kind-politiek die op zich niet slecht bedoeld was, maar nu eenmaal niet strookt met een voorkeur voor één geslacht - een beetje de nadelen te ondervinden van een mannenoverschot.

Omdat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen, dat heft dat verschil weer op! Er zijn gemiddeld dus wel evenveel mannen als vrouwen op de wereld.

Waarom of waardoor? Ik weet niet in hoeverre dit hier invloed op heeft, maar waar ik aan moest denken is dat de voedselinname van de moeder tijdens de zwangerschap een kleine invloed heeft op het geslacht. Als de moeder veel energie innemen via voedsel, is de kans op een zoon iets groter (55-45%). Ze verwachten dat dat komt doordat een jongen in de buik dragen meer energie kost dan een meisje (omdat jongens gemiddeld groter zijn), en een vrouw dat dus beter aankan als ze veel eet en er dus geen schaarste aan voedsel is. (zie mijn antwoord bij een andere vraag op gv: http://www.goeievraag.nl/vraag/geslacht-beinvloeden.54704) Dus het zou kunnen dat in Nederland zwangere vrouwen behoorlijk goed eten, en er daardoor iets meer jongens worden geboren. Maar wellicht heeft de verhouding jongens-meisjes in Nederland een andere oorzaak.

Zowel wiegendood en erfelijke afwijkingen komen iets vaker voor bij jongetjes. Misschien dat er daarom, voor het 'evenwicht' meer jongetjes geboren worden. Ook miskramen zijn vaker jongetjes dan meisjes, dat beteknd dus dat er meer jongetjes verwekt worden dan meisjes, misschien komen er nu minder miskramen voor als vroeger en worden er ook daarom iets meer jongetjes geboren. De verschillen zijn wel erg klein.

ja omdat naar wat ik heb gelezen in sommige landen, abortussen op meisjes worden gepleegd...dat kan al een reden zijn ... en natuurlijk bij het ouder worden, vrouwen zowiezo ouder worden dan mannen. Waarschijnlijk door risicovolle beroepen, ziekte uiteraard en zovoorts. Een vrouw is natuurlijk wel diegene die de kinderen draagt en baart, zonder dat geen geboorten, maar ja daar is wel een man bij nodig :))) de natuur zal daar een hele goeie reden voor hebben die we misschien nog niet helemaal weten...

Bronnen:
eigen mening

Jongens zijn zwakker dan meisjes, na verloop van tijd zijn er evenveel jongens als meisjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100