Wat is bepalend voor de grote van je buik tijdens de zwangerschap?

De ene vrouw heeft bij 8 maanden zwangerschap een heel bescheiden buik en de andere heeft al bij 4 maanden een grote buik. Wat is de reden hiervoor? Hoveel je eet? Hoe groot je kind is ? Of iets anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vaak de liters vruchtwater. Ik was enorm bij de eerste en meneer was maar 3600 gram en 44 cm. Bij de tweede was ik nog enormer, maar toen was deze meneer ook 4900 gram en 59 cm! Op de echo's kon je goed zien dat ze ruimmmmm in het vruchtwater zwommen.

Verschillende factoren : - Aanleg - Stevigheid van de buikspieren - Grootte van het kind - Hoeveelheid vruchtwater - Eventuele toename van hoeveelheid lichaamsvet tijdens de zwangerschap. - Gewicht en bouw de moeder Het vruchtwater en het kind zijn de grootste factoren, maar het komt in de praktijk ook voor dat een zwangere vrouw helemaal geen dikke buik heeft, zelfs als het geen dikke vrouw is. Terwijl bij een schijnzwangerschap de buik enorm kan opzwellen. Er lijkt dus ook eventueel een psychische factor mee te kunnen spelen. Heel atletische vrouwen krijgen vaak een minder dikke buik. Bij vrouwen die alleen dikke buik hádden ,zie je vaak nauwelijks dat ze zwanger zijn. Lange vrouwen krijgen over het algemeen minder dikke buiken dan hele kleine, gewoon omdat er 'in de hoogte' meer ruimte is. Maar dat zijn allemaal gemiddelden ; er zijn ook lange dikke vrouwen met een enorme toeter, en kleine magere die na negen maanden nog net zo plat zijn als voor de zwangerschap. Alle variaties komen voor. Toegevoegd na 15 uur: En het is denk ik ook 'hoe je loopt/staat'. Ik was bij beide zwangerschappen rond de 90 kilo, niets aangekomen, kinderen wogen resp 1050 en 1420 gram, bevallen met 7 maanden, buikomvang ongeveer 3-4 cm toegenomen, maar toch heb ik op fotos van beiden een enorme toeter, die op de couveusefoto's daarna weer gewoon bescheiden is. Misschien wel omdat ik in die periode gewoon mijn buik , die ik al jaren inhield, durfde te 'laten gaan'.

Gemiddeld kom je zo'n 12 kg. aan tijdens de duur van de zwangerschap. In het begin nog niet zoveel, maar naarmate de zwangerschap vordert neem je ineens veel toe. Dat kan in de laatste weken wel een pond per week zijn. Dit extra gewicht is een optelsom van het gewicht van de baby, het vruchtwater, de placenta/vruchtvliezen, de hoeveelheid bloed van de moeder,borsten en baarmoeder. Daarnaast de opbouw van vet en het vasthouden van vocht. Een zwanger lichaam ontwikkelt meer vet om het kindje bescherming te bieden tegen kou. Als de moeder al van nature een vetlaag rond het middel heeft, zal het dus minder duidelijker zichtbaar zijn dan bij een vrouw met een van nature ranke lichaamsbouw met een slanke taille. Ook ligt het eraan hoe actief of nerveus zij in het leven staat. Stress vreet namelijk ook calorieën en bij veel activiteit worden de calorieën ook eerder verbrandt dan bij een veelal zittend bestaan. Ook de ligging van de baby kan een factor zijn. Toen ik zwanger was had ik al een superstrakke buik van nature. Mijn zoon bleek echter na ca. 4 maanden zijn favoriete houding te hebben ingenomen alsof hij in een hangmat lag. Zijn hoofd lag links en zijn voeten rechts. Hij vond dit denk ik wel lekker liggen want hij draaide pas een week voor de geplande keizersnee in een stuitligging. mijn buiik zag er dus raar uit. Hij was niet echt dik maar wel breed (^0^).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100