Hoe kan ik verder zijn op basis van de termijnecho terwijl ik precies weet wanneer mijn eisprong was?

Ik had afgelopen weekend een echo en volgens de berekening was ik minimaal een halve week verder volgens de echoscopist. Dit berekent hij door lengte op te meten.

Ik ben eigenlijk gewoon nieuwsgierig hoe dat kan terwijl ik d.m.v. temperaturen precies weet wanneer mijn eisprong was en ik dus helemaal niet een halve week verder kan zijn uitgaande van die eisprong, want bevruchting kan toch niet plaatsvinden voor de eisprong en ik heb de eisprong duidelijk ook gevoeld op de dag dat mijn temperatuurkaart dit aangaf.

Kunt u mij uitleggen hoe dit kan? Ik heb namelijk wel eens eerder gelezen dat vrouwen dmv ovulatietesten precies wisten wanneer hun eisprong was en toch verder worden gezet na zo'n echo (of terug).

Het is gewoon nieuwsgierigheid van iemand die geïnteresseerd is in het menselijk lichaam.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is kleiner dan millimeterwerk en een stipje een heel klein pietsie te ver zetten en hup je bent een paar dagen verder. Ook kan het zijn dat jouw embryo ietsiepietsie groter is dan normaal. Niet druk over maken, je bent een paar dagen eerder uitgerekend! Toegevoegd na 1 minuut: Oja: gefeliciteerd natuurlijk! Ook als zwangeren een paar dagen worden teruggezet kan het zijn dat dat embryo een pietsie kleiner is dan normaal of weer een minuscule meetfout.

Een echo is niet zo'n nauwkeurig meetinstrument als we wellicht denken. En hoewel je in de eerste fase van een zwangerschap redelijk goed kunt inschatten hoe 'oud' de foetus is, hoef je er maar een milimetertje naast te gokken om zomaar een halve week tot een week 'verder' te zijn. Uiteindelijk maakt dat niet zo heel veel uit ; het ijn uiteindelijk toch allemaal maar gemiddelden, en drie dagen is op de 266 dat een zwangerschap duurt natuurlijk uiteindelijk nauwelijks een procent. HOE groot de meetafwijking kan zijn blijkt wel uit mijn jongste, die met 32 weken geboren is en vanaf 26 weken dagelijks op de echo gemeten. Uiteindelijk werd ze - vrij nauwkeurig - 1100 gram geschat. Ze bleek echter ruim 1400 ; een 'afwijkinkje' van zo'n 25 (!) %. Na de eisprong is het eitje nog een dag of drie vruchtbaar, dus het is uitstekend mogelijk dat je drie dagen korter zwanger bent dan op basis van de eisprong berekend. Maar langer, zoals je zelf al constateert, kan natuurlijk niet. Maar hele minimale meetafwijkinkjes zijn natuurlijk heel goed mogelijk op een 'wazige foto' wat een ehto feitelijk is, bij een kind dat nauwelijks groter is dan de top van je duim. Na tien weken zwangerschap worden de onderlinge verschillen tussen kinderen zo groot, dat je eigenlijk geen echt nauwkeurige schatting meer kunt maken. Alleen in de eerste, embryonale fase verloopt de ontwikkeling vrijwel gelijk. Heb je die echo dus NA tien weken gehad, dan is een afwijking van een halve tot een hele week zelfs vrij normaal. Het PRECIEZE moment van bevruchting is uiteindelijk net zo slecht te bepalen als het PRECIEZE moment van geboorte. Toegevoegd na 1 minuut: Okee; ik moet stoppen met 'uiteindelijk' te schrijven.....Verschrikkelijk. Ga er op letten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100