kan een 13-jarig meisje een volledige zwangerschap en bevalling lichamelijk verdragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, het kan, maar de kans op complicaties en problemen in de zwangerschap en met name bij de bevalling is wel beduidend groter. De risico's zijn sterk afhankelijk van de leeftijd van de moeder, waarbij het groter is naarmate de moeder jonger is. Vooral tieners die minder dan 2 jaar ongesteld zijn voor ze zwanger werden, zijn een risicogroep. Dit wordt veroorzaakt door de onrijpheid van de gynaecologische organen. (zowel in- als uitwendig). De risico's zijn voornamelijk : - dysmaturiteit (te klein voor de duur van de zwangerschap) - prematuriteit (te vroeg geboren) - kindersterfte rondom de bevalling of al in de baarmoeder - zwangerschapssuiker - kunstverlossing (keizersnee, vacuum) Door heel gezond en bewust te leven kunnen deze risico's een beetje binnen de perken en in elk geval tijdig gesignaleerd worden. Ook is intensieve begeleiding nog belangrijker dan bij een moeder op 'de juiste' leeftijd. Toegevoegd na 12 minuten: Nog even voor de volledigheid - want blijkbaar bestaat dit hardnekkige vooroordeel nog steeds : een meisje dat menstrueert is nog NIET volledig lichamelijk uitontwikkeld. (Om over geestelijke rijping nog maar even te zwijgen). En het is NIET normaal, in geen enkele tijd en cultuur, om op die leeftijd al te menstruéren, laat staan moeder te worden. Uitzonderingen zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn, maar dat is iets anders dan 'de normale gang van zaken'. Het is en blijft een riskante zaak. Zie ook http://www.goeievraag.nl/vraag/bevruchting-vroeger-jonger.82109#460331

Bronnen:
http://baby-op-komst.nl/736/wat-zijn-de-ri...

Lichamelijk wel, in sommige culturen is dat normaal. Hangt ook af van de ontwikkeling van het meisje in kwestie, maar tegenwoordig zien veel tienermeiden er al een stuk volwassener en ontwikkelder uit dan dertien. Of ze het geestelijk aankunnen lijkt me een groter vraagstuk.

Zodra een jonge vrouw ongesteld is geworden dan is het biologisch gezien klaar voor de voortplanting. Fysiek is het dan dus ook mogelijk om een kind te baren.

Ja dat kan , vanaf dat een meisje menstrueert is zij geslachtsrijp en is het lichaam, in principe, klaar om een zwangerschap te volbrengen.

In Afrikaanse landen is het gebruikelijk dat een kind uitgehuwelijkt wordt en zwanger gemaakt wordt, veel kinderen dragen het kind uit en bevallen zonder lichamelijke complicaties. Het is dus lichamelijk mogelijk om het te verdragen, psychisch gezien lijkt het me niet mogelijk, op latere leeftijd kan het kind er alsnog hinder van ondervinden....het heeft voor een groot deel de kindertijd en pubertijd overgeslagen.

ja dat kan ligt er aan of je geen lichamelijke klachten heb Toegevoegd na 1 minuut: rond je buikstreek

ja,het kan zeer zeker. En met liefde,aandacht voor haar,goeie zorg en begeleiding (ook na de zwangerschap) voor haar en het kindje,kan ze een goed leven,samen met haar kindje én dr partner,leiden. Iedereen die belangrijk voor haar is (dus vriend/vader van dr kindje,familie,vrienden,enz.) zal dan een grote steun (psychologisch) zijn. En zeker kan een meisje van 13 al geslachtrijp zijn en dus met sucses een kindje kunnen voldragen en (onder goeie begeleiding en zorg) goed en gezond ter wereld brengen. ok,khoop dat je hier wat aan hebt,hoot...;) groetjes Toegevoegd na 9 minuten: hoot=hoor

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100