wat zijn de gevolgen als een kind weinig liefde in zijn jeugd heeft gekregen

Weet jij het antwoord?

/2500

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat weinig liefde en een minder goede band van/met de ouders slecht zijn voor het zelfbeeld van een kind. Hierdoor ontwikkelen ze minder zelfrespect en daaruit volgt uit minder respect voor andere mensen. (Stern, 1995). O.a. in de criminologie wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van geweldpleging (onder jongeren). Zo concludeerden Sampson en Laub (1993) uit hun onderzoek dat er een vijftal kenmerken samenhangen met latere criminaliteit: - hard en bedreigend optreden van de vader - hard en bedreigend optreden van de moeder - afwezigheid van de moeder - afwijzing van een of beide ouders - emotionele verwaarlozing (onder deze categorie valt lijkt mij 'weinig liefde') Natuurlijk zijn de gevolgen per kind verschillend en ook nog afhankelijk van een combinatie van een heleboel andere factoren zoals de vriendengroep, de school, en volgens sommigen zelfs (neuro)biologische factoren.

Een weinig liefdevolle jeugd, kan op heel veel andere punten wel een solide, rijke, afwisselende. leerzame, en betekenisvolle jeugd zijn. Er zijn talloze verstandelijke en liberale opvoedingsmethoden bekend, waar kinderen in veel opzichten volop aan hun trekken komen, maar waar warmte (liefde) nauwelijks aan bod komt en misschien zelfs als ' soft' en ' slap' wordt gezien. Dergelijke opvoeders zullen vooral termen aanvoeren als: ' weerbaar, onafhankelijk, autonoom maken, daar heeft een kind meer aan dan sentimenteel, zachtaardig ' gedoe'. Hoe edel die intentie kan zijn, ieder mens (en vooral het kind) heeft behoefte aan warme liefde van de opvoeders / ouders. De wereld ; het leven, omvat onvoorstelbaar veel voetangels, klemmen, bedreigingen en kille teleurstellingen, dat het kind een schoot, een knuffel en een liefdevol schouderklopje zeer dikwijls nodig heeft om zich geaccepteerd en veilig te voelen. Het mooiste is, wanneer dit gecombineerd wordt met een voorzichtige training richting zelfstandigheid en weerbaarheid. Dus ingrediënten genoemd bij de andere methode. Een andere variant: liefdeloos zonder dat hieraan een filosofie aan ten grondslag ligt, maar omdat ouders zelf niet in staat blijken liefde te kunnen geven ( wat een herhaling van hun eigen geschiedenis kan betekenen) is een hele slechte. Deze kinderen krijgen geen liefde/geborgenheid en ook geen middelen aangereikt zich anderszins geaccepteerd en weerbaar te maken. Uit deze groep ontstaan de meeste problemen. Mensen die niet in staat blijken een relatie te onderhouden; waar de gewetensfunctie niet of slecht ontwikkeld is, waar alleen een relatie aangegaan wordt met de materie enzovoort. Liefde, warmte , geborgenheid is een basisbehoefte van mensen. Wie het onvoldoende meekrijgt in de jeugd, is opgegroeid met een ernstig gebrek. Het kan maken dat mensen levenslang niet in staat zijn / raken iemand anders te vertrouwen , want bij de belangrijkste mensen in hun leven (ouders) konden zij in de belangrijkste (vormende) fase van hun leven niet terecht. Bij wie zou het dan wel kunnen..

elk kind die met liefde is gemaakt. krijgt liefde . wat is nou niet genoeg . als je kusjes krijgt word geknuffelt . in bed gestopt. voor gelezen. leuk leuk dingen krijgt. verzorgt.beschremd dat is allemaal liefde. kinderen . die zulke dingen hebben nooit mee gemaakt van hun ouders zullen ze later ook geen liefde kunnen geven. omdat ze niet weten hoe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100