Als je student bent, weinig kan werken en geen geld hebt, moeten je ouders je dan steunen?

Hoi, ik ben een jongedame en onlangs 23 geworden. Ik woon thuis en ben bezig met een universitaire studie. Omdat ik een redelijk zware studie heb is het lastig om veel te werken en werk daarom maar 2 dagen in de week. Ik wilde een tweede studie ernaast doen, maar heb deze moeten laten vallen voor het werk. Het zit namelijk zo dat mijn ouders wel geld hebben, maar sinds mijn 18e niets voor mij willen betalen. Ze betalen gas, elektriciteit en water. Maar omdat ik hele dagen op de universiteit studeer zijn ze aan mij niet veel kwijt. Verder betaal ik mijn collegegeld, boeken, zorgverzekering, abonnement, meubels voor mijn kamer zoals kledingkast of kastje, kleding etc zelf. Ik ben iemand die veel zorg moet afnemen, en doe ik dit niet dan krijg ik problemen (KNO-arts, zelf beugel betalen, veel tandartskosten, podotherapie, fysio, psycholoog). Daarnaast moet ik ook vaak mijn eigen boodschappen betalen, mijn matras zelf vervangen of als er iets met mijn fiets is dit ook zelf betalen. Omdat ik maar twee dagen werk is dit echt niet te doen voor mij. Ik heb ook al een hoge leenschuld en wil dit eigenlijk niet nog hoger maken. Mijn ouders hebben dus wel genoeg geld maar willen gewoon niks uitgeven aan mij. Ze hebben enorm veel spaargeld (van vroeger), maar werken nu amper (willen ze niet). Boodschappen etc. betalen ze met toeslagen en kinderbijslag (nog broertje en zusje).
Mijn vraag: Zijn mijn ouders (wettelijk) verplicht om mij in mijn studieperiode financieel te steunen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je ouders hoeven in principe niets meer voor jou te betalen als je 23 bent. In feite zouden ze zelfs om kostgeld kunnen vragen omdat jij nog bij hen in woont. Nu betalen zij de kosten voor water en energie en (een deel van) de boodschappen. En er is dus een deel van de woning (jouw kamer) die nu niet door de rest van het gezin kan worden gebruikt. Wees blij dat je nog bij je ouders terecht kunt, op jezelf wonen kost meer geld en meer tijd voor koken en huishouden. En zouden je ouders jou tot je 23e (of 25e of 30e??) financieel blijven onderhouden, dan zijn ze eigenlijk moreel verplicht om dat later ook bij je jongere broertje en zusje te gaan doen. Het zou lullig zijn als tegen die tijd het spaargeld echt op is. Met een eigen bedrijf hebben ze bovendien spaargeld nodig als buffer. Je weet nooit voor hoelang en hoeveel. Wat voor jou veel geld lijkt nu, kan ook zomaar in een paar jaar op zijn als je er alle vaste lasten van moet betalen, plus de boodschappen e.d. voor een heel gezin, op het moment dat er door crisis of ziekte geen inkomen meer verdiend kan worden. En anders willen je ouders het waarschijnlijk als pensioen gebruiken. Iemand in loondienst 'spaart' via de werkgever voor het pensioen, dat geld is ook niet beschikbaar voor hun studerende kinderen. De leenmogelijkheden bij DUO zijn er juist zodat jij nu kunt studeren (aan 1 studie tegelijk!), een beetje kunt werken in een bijbaantje en verder je tijd aan studie, sport of hobby kunt besteden. Als je na je studie een baan hebt kun je die lening langzaamaan weer terugbetalen. Ga je elke zomervakantie fulltime zes weken werken, dan kun je al voor het eind van je studie een deel van je lening weer aflossen. Hebben je ouders recht op toeslagen, dan heb jij mogelijk recht op aanvullende beurs. Vraag ook zelf zorgtoeslag aan als je dat nog niet krijgt. En informeer eens bij je gemeente of je een deel van je zorgkosten gecompenseerd kunt krijgen. De regels verschillen per gemeente, maar soms is het ook voor studenten mogelijk om bij een laag inkomen en hoge zorgkosten voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen.

In België alleszins wel dus het lijkt me sterk dat het in Nederland anders zou zijn. Het Belgische Burgerlijk Wetboek zegt hierover heel duidelijk : “De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding en de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind.” (Burgerlijk Wetboek Art.203 §1) Dat is ook logisch, alleszins voor een eerste studie. Je bent meerderjarig op je 18. Dus stel dat je ouders dan niets meer hoefden te betalen, zouden er nog maar weinig mensen kunnen studeren. Als jij schrijft dat je nu 23 bent en je ouders sinds je 18 al weigeren dingen te betalen, is dit tegen die wet. Ik kan me bijna niet voorstellen dat die onderhoudsplicht van studenten in Nederland niet zou bestaan. Ik zou dan ook echt eens naar iets gaan of bellen waar je juridisch advies kan krijgen over hoe dit in de wet verankerd is. In België dacht ik krijg je als ouder van studerende kinderen ook kinderbijslag tot hun 26ste. Opmerking: ik weet niet hoe de wet geïnterpreteerd wordt op vlak van billijkheid. Bv. een student die er door eigen toedoen niks van bakt, of die altijd van richting verandert, of die altijd meer studies aanpakt na elkaar of samen... Dan kan in mijn aanvoelen ook een einde komen aan die onderhoudsplicht. Maar hierover vind ik niet meteen iets duidelijks in de Belgische wet. (ik kan op basis van je profiel niet zien of je van België of Nederland bent... ) In heb iets gevonden over die billijkheid (ook Belgische wet) https://www.wanted.law/nl/Most-Wanted/Wanted-Facts/Artikel/Id/23214/Moet-ik-blijven-betalen-voor-mijn-meerderjarig-kind

Toegevoegd op 21 maart 2020 14:32: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100