Ben je een allochtoon of autochtoon als je geadopteerd bent?


Zelf ben ik geadopteerd en ik vroeg me af of ik dan een allochtoon of autochtoon ben, omdat mijn adoptieouders wel in in Nederland zijn geboren (en de stamboom ook), maar mijn biologische ouders niet in Nederland wonen of zijn geboren.

Toegevoegd op 08 april 2019 18:02: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bent het ene of het andere, net naar gelang de definitie die je gebruikt (CBS, Van Dale, dagelijks spraakgebruik, antropologisch). --- https://nl.wikipedia.org/wiki/Allochtoon_(persoon) Het woord allochtoon betekent letterlijk "van een andere aarde/gebied" (Oudgrieks: ἄλλος = ander, vreemd; en χθών = aarde). Tegenover het begrip allochtoon staat de term autochtoon, dat letterlijk "uit hetzelfde gebied/grond" betekent. Met betrekking tot het woord allochtoon zijn er, wanneer het om bevolkingsgroepen gaat, ===verschillende definities in omloop===. --- https://nl.wikipedia.org/wiki/Allochtoon_(persoon)#Algemene_definities -Volgens het CBS ben je autochtoon omdat jouw ouders in juridische zin je adoptieouders zijn. -Volgens Van Dale ben je allochtoon. Zowel def.1 als def.2. -Kijkende naar dagelijks spraakgebruik wordt het nog lastiger. Dan ben je autochtoon of allochtoon net naar gelang wat mensen in hun hoofd hebben. def.1 vs. def.5 -Ook als je in meer antropologische termen kijkt ben je allochtoon. ---- https://nl.wikipedia.org/wiki/Autochtoon_(antropologie) Met autochtoon (Oudgrieks: αὐτος autos = "zelf" en χθων chthoon = "land, grond") wordt doorgaans de inheemse bevolking aangeduid; in tegenstelling tot allochtoon dat wordt gebruikt voor hier wonende personen die zelf of wier ouders niet van hier afkomstig zijn. In het begin was de definitie: iemand die in het buitenland is geboren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert nu als definitie: .... ---- ----- PDF die direct gaat downloaden van CBS: https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&ved=2ahUKEwiQ_Oer2sXhAhWKbFAKHRISCr8QFjAGegQIBBAC&url=https%3A%2F%2Fwww.cbs.nl%2F-%2Fmedia%2Fimported%2Fdocuments%2F2010%2F52%2F2010-k4-b15-p39-art.pdf&usg=AOvVaw2AK5bRHzW1CDpQjR6ersqb -- Bij adoptiekinderen worden niet de geboortelanden van de biologische ouders maar die van de adoptieouders gebruikt om de herkomstgroep te bepalen. -- -----

Toegevoegd op 10 april 2019 14:16: tekst

Van autochtonen kinderen zijn beide ouders in Nederland geboren, maar zelf kunnen ze binnen of buiten Nederland geboren zijn. Bij in het buitenland geboren autochtonen kan het bijvoorbeeld gaan om kinderen die geadopteerd zijn. Bij adoptiekinderen worden niet de geboortelanden van de biologische ouders maar die van de adoptieouders gebruikt om de herkomstgroep te bepalen. Vragenstelster is dus een Nederlandse autochtoon omdat beide (adoptie)ouders in Nederland. Waar zij is geboren doet er niet toe. De laatste zin moet zijn: Vragenstelster is dus een Nederlandse autochtoon omdat beide (adoptie)ouders in Nederland zijn geboren. Waar het adoptiekind is geboren doet er niet toe. Bevolkingstrends, 4e kwartaal 2010 Schatting van de toekomstige omvang van de tweede generatie blz 39. Van autochtonen zijn beide ouders in Nederland geboren, maar zelf kunnen ze binnen of buiten Nederland geboren zijn.

Toegevoegd op 08 april 2019 18:53: bron, tekst
Bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2010/...

De gebruikelijke definitie is taalkundig (Grieks). Allochtoon: uit een vreemd land. Autochtoon: a. oorspronkelijk; b. inheems. Als de biologische ouders (genetisch de echte ouders) in een 'vreemd' land wonen is het kind allochtoon. Statistici (zoals het CBS) kunnen een taalkundige definitie naar eigen inzicht aanpassen. De taalkundige betekenis wijzigt hierdoor niet. Een geadopteerd kind is altijd allochtoon, want het heeft biologische ouders uit een vreemd land.

Toegevoegd op 09 april 2019 11:58: tekst

Ben je aangepast aan onze cultuur? Heb je Nederlandse normen en waarden? Heb je de Nederlandse nationaliteit in je paspoort? Autochtoon is dan het juiste antwoord ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100