Is een onderhands contract over verdeling van goederen binnen een huwelijk onder gemeenschap van goederen rechtsgeldig?

Mijn vrouw en ik zijn 12 jaar geleden getrouwd onder gemeenschap van goederen na 8 jaar samengewoond te hebben.
Vier jaar na huwelijks datum (8 jaar geleden) zijn we uit elkaar gegaan en hebben een verklaring opgemaakt en getekend over de verdeling van de goederen.
Twee jaar daarna zijn we weer bij elkaar gekomen en hebben goede en slechte tijden gekend, van alles geprobeerd om het te laten werken, allerlei plannen gemaakt om ook weer samen te wonen. Brachten veel tijd samen door in mijn of haar huis, maar hebben uiteindelijk maar 1 maand samen gewoond in mijn huis.
Na 4 jaar ups en downs zijn we uit elkaar. Dat is ongeveer 2 jaar geleden.

We zijn nu "klaar" om de huwelijks acte te ontbinden. En de vraag is of de onderhandse akte die we 8 jaar geleden gemaakt hebben geldig is of word onze huwelijksakte gehanteerd voor de verdeling van goederen?

Merci.

Jacques.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het lijkt erop dat die akte toen is gemaakt voor die situatie die toen gelden onder die omstandigheden. Dat je die overeenkomst nu weer van toepassing laat zijn is geheel vrij lijkt me maar kan ook nog worden gewijzigd. Echter gemeenschap van goederen is niet alleen een kwestie tussen de echtgenoten onderling, maar ook voor schuldeisers. Een onderhandse akte tussen de echtgenoten maakt de gemeenschap van goederen niet ongeldig zodat aangegane schulden op de gehele gemeenschap kunnen worden verhaald en derhalve iedere echtgenoot voor de gehele schuld hoofdelijk aansprakelijk is. Een onderhandse akte kan hierin geen wijziging in aanbrengen die schuldeisers aangaan. Dus als jullie de gemeenschap anders willen verdelen als volgens de wet (gemeenschap van goederen) kan dat wel maar houdt er dan wel rekening mee dat eventuele schuldeisers daar geen rekening mee hoeven te houiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100