ik maak me altijd druk over hoe ik eruit zie. heb een heel negatief zelfbeeld over mezelf ;( wat kan ik daaraan doen?

ik ben 20 jaar en ik heb een heel zwaar verleden achter de rug kan aanleiding zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je realiseren dat er meer in het leven is dan je uiterlijk. Waar ben je goed in, wat vind je leuk, wat zijn je hobbies? Waarom focus je je zo op het uiterlijk? Zolang je er een beetje verzorgd uitziet maakt het de meeste mensen niet veel uit hoe je er uit ziet. Focus op je sterke punten, je mooie lach of ogen. Iedereen heeft iets waar hij/zij niet blij mee is. Vergelijk je niet met de bladen, dat is allemaal Photoshop. Zorg dat je gezond eet, genoeg slaapt, kleding draagt waar je je prettig in voelt en ga sporten. Kies een sport die je leuk vind, word je blijer van.

Je bent goed zoals je bent en als anderen dat niet kunnen respecteren weet je dat ze niet belangrijk zijn

Het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen, dat iedereen mooi is en dat ook jij er prima uitziet. Maar de vraag is natuurlijk of je het echt gaat geloven. Als je er al zo lang last van hebt, dan is het verstandig om contact opnemen met je huisart of met een psycholoog. Die kunnen je helpen met het achterhalen hoe het nu komt dat je zo'n laag zelfbeeld hebt (hoeveel je vraag wel een indicatie geeft). En nog belangrijker zij weten met welke technieken en therapiën je aan je zelfbeeld kunt werken. Misschien vindt je het eng of ben je bang dat ze je raar vinden, maar dat is nergens voor nodig. Ten eerste ben je niet de enige die hier last van heeft, maar velen durven geen hulp te vagen. Terwijl het je leven een stuk prettiger zal maken als je het wel doet. Het feit dat je het durft aan te geven is al een hele stoere stap en de eerste stap naar een normaler zelfbeeld! Succes!

Persoonlijk denk ik dat het te makkelijk is om te zeggen van dat uiterlijk er niet toe doen, wees gewoon jezelf, dit en dat... want ik weet dat je dat toch niet helpt. misschien moet je een psycholoog raadplegen? Deze kan dan met je praten en ook helpen je verleden te verwerken. Het doet goed om over dingen te praten. Dan kan je het eens kwijt. Zij kan ook mee sleutelen aan je zelfvertrouwen. Het is niet erg om hulp te zoeken! en een psycholoog is geen schande! Als een psycholoog je niet ligt bestaan er ook nog cursussen, hier kom je met een aantal mensen samen en gaan jullie samen aan jullie zelfvertrouwen werken, je hebt dan samen hetzelfde probleem. Heb je één of ander doel? een droom? Misschien kan je die proberen te verwezelijken. Als dit je lukt zou dit je zelfvertrouwen kunnen geven. Zeg elke dag voor de spiegel dat je een prachtig persoon bent vanbinnen en vanbuiten(klassieker). ik heb bij de bron nog een link staan die je zou kunnen helpen! Succes

Door stap voor stap meer van jezelf te gaan houden. Dit is een heel proces. Waar je veel in vind is googlen op de tien regels van geluk en dan kijken wat je tegenkomt. Begin jezelf eens te verassen met een etentje een lekker luchtje, gewoon eens niets hoeven doen. Meditatie leren geeft je er nog meer inzicht in. Hier begint het. Het is een lange boeiende weg en dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar het is de mooiste weg die er is. Je bent het waard om voort te leven. Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven

Bronnen:
Eigen ervaring, Vipassana, Tai Chi,...

Een negatief beeld over jezelf, is iets wat je gedrurende lange tijd opgebouwd hebt. Helaas is dat niet even snel, door middel van een tip in een berichtje op goeievraag, om te buigen naar iets positievers. Er zijn wel manieren om er wat tegen te doen, maar die kosten veel tijd en moeite. Je geeft aan dat je een negatief zelfbeeld hebt en veel bezig bent met je uiterlijk. Daaruit begrijp ik dat je je er in elk geval van bewust bent, dat dit beter anders kan. Dat is al een goede eerste stap! Als je je ergens van bewust bent, kun je er namelijk aan gaan werken. Wat me van belang lijkt, is dat je anders gaat denken over jezelf. Nu denk je op een te negatieve manier over jezelf. Deze negatieve gedachtes zouden veranderd moeten worden in meer realistische. Je bent vast een zeker een heel gemiddeld mens, met sterkere en zwakkere kanten, net als zoveel mensen. En dus niets slechter dan al die anderen. Een methode om dit denken te veranderen, is cognitieve gedragstherapie (CGT) of RET (cognitieve emotionele therapie). Google daar maar eens op. Er is redelijk wat over te vinden. Een ander begrip waar je ook op zou kunnen zoeken, is "irrationele gedachten". Het beeld en de gedachten die je over jezelf hebt, zijn ontstaan door allerlei ervaringen die je gedurende je leven hebt opgedaan. Dingen die je gedaan hebt en die een bepaald resultaat hadden. Manieren waarop mensen om je heen op je reageerden. Dingen die die mensen tegen je zeiden. Etc... etc... Van al die ervaringen zijn bepaalde stukjes vastgelegd in je hoofd. Als veel van die ervaringen niet zo positief waren, is die vastgelegde ïnformatie" dat ook niet. --- De rest van mijn verhaaltje staat in de reacties; ik blijk niet meer tekens te mogen gebruiken hier :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100