Moeder/schoonmoeder 97 jaar wil tegen wil en dank in haar eigen huis blijven wonen . Hoe kun je dat doorbreken ?

Moeder is al 43 jaar weduwe en vanaf die tijd moeten haar 2 zonen op komen draven . Het is er zo ingeslopen dat mijn man en zijn broer daar ook altijd haar zin in hebben gegeven. Moeders wil is wet. Zwager van 73 woont 10 min fietsen van haar en wij een kwartier rijden met auto. Ze heeft thuishulp. S'morgens aankleden en s'avonds uitkleden . Ze heeft al ruim een jaar afgescheurde pees in schouderen kan haar arm bijna niet bewegen. Ze zegt dat ze zelf kookt want tafeltje dekje smaakt haar niet. Dus cup of soep , rijstepap etc. Nu ligt ze met een griep in bed met iets meer thuiszorg. Wat moet er gebeuren want wij kinderen zijn ook alle 4 ruim over de 70 jaar .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Moeders wil is wet, al jarenlang. Onzin natuurlijk. Moeder denkt dat haar wil wet is. Bovendien hebben de zonen door jarenlang moeder te helpen op de enige wijze die zij accepteerde, Haar Manier, haar op haar wenken bediend. Begrijpelijk hoor en heel herkenbaar. (Mijn moeder besliste alles in haar leven, dus zelfde idee, zij accepteerde niets van wie dan ook en heeft uiteindelijk zelf de oplossing gevonden. Zij wilde niet meer leven. Dat kan dus ook gebeuren.) Dat haar zonen moeder jarenlang hebben gepamperd is niet raar, dit gebeurt zo vaak. De oplossing is om zelf niet meer als dagelijkse hulp in te springen en het op een andere manier aan te pakken. Maatschappelijk werk is een goede instantie om advies hierbij te vragen, zij hebben hier ervaring in, tref je een goede maatsch. werker heb je iemand die alles weet/regelt en vergeet niet 'vreemde ogen dwingen'. -Moeder heeft al Thuiszorg, meer uren/hulp aanvragen. Is er al huishoudelijke hulp? (zou in principe geen probleem mogen zijn) maar ook iemand om te helpen met de boodschappen en een of twee vaste begeleiders naar ziekenhuis of huisarts met de wijkbus/ Vervoer op maat moet niet moeilijk te regelen zijn. Maar er is nog meer... -Naar buiten gaan misschien is ook een punt. Moeder zou wat vaker , om de dag? , een wandelingetje moeten kunnen maken. Onbekend is of moeder ondanks de verwonde schouder (huisarts?) met of zonder rollator kan wandelen. Een vrijwilliger kan hiervoor gezocht worden. -Bovendien zijn er mogelijkheden om in je wijk (Vervoer op maat / wijkbus) een warme maaltijd te eten voor een kleine prijs in gezelschap van andere ouderen (vaak door vrijwilligers georganiseerd). Als je dit een paar keer per week doet (kan trouwens ook in restaurant van sommige verzorgingscentra -bejaardenhuis). - Is er gelijk nog een probleem opgelost: slecht eten/ondervoeding ondervangen. Pap + cup-a-soup is zeker niet voldoende als enige maaltijden, eenzijdige voeding kan een probleem worden. Hoe kun je deze hele situatie doorbreken? Door 1. beter eten, buitenshuis - echt warm eten ipv pap/cupAsoup) 2. buitenshuis bezigheden - wandelen vrijwilliger 3. andere/betere hulp regelen - Maatsch.werk / Thuiszorg N.B. Zou je moeder uit haar eigen huis halen, maakt niet uit hoe, dan is het niet ondenkbaar dat zij niet lang meer leeft (...oude bomen... etc.) Toegevoegd na 12 uur: Nog wat informatie over -activiteiten voor ouderen binnenshuis (zie bron) en -begeleiding en gezelschap voor ouderen op maat. (zie bron)

Bronnen:
http://www.fleurdedag.nl/
https://www.allesoversport.nl/artikel/acti...

Zoals ook Crea al noemde in reacties hier is voor nu denk ik ook VOORAL : "Het probleem ligt niet bij het feit dat jouw moeder in haar huis wil blijven wonen, maar bij hetgeen dat ze van jullie vraagt"... De zorg over iemand hebben is belastend, daar is niets tegenin te brengen, maar probeer die zorg lichter te maken, zodat het voor jullie minder belastend is, in plaats van haar uit haar vertrouwde omgeving te laten verkassen. " Zo te lezen lijkt het mij en ook volkomen te begrijpen, dat vooral de druk door 'moeders wil is wet' steeds meer parten speelt? Vrijwillig en haar zoveel al tegemoet komen al heel erg veel... zeker als de helpers zelf ook al ouder en /of beperkt zijn. Dan weegt een wat 'claimerige' psych. druk nog meer dan het zou moeten lijkt het ook? Behalve dat en ook als dit deels moeders aard is, ( ook de posi kanten) is vaak op deze zeer hoge leeftijd minder empathie en zien ze hun kroost nog te letterlijk als 'hun jonkies' ;) Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de meeste helpers extern blijven zoals nu en ook thuiszorg en familie en evt vrienden/buren in teamverband elkaar afwisselen... Op die manier hou je meestal op gezondere manier nog contact binnen ouder-kind-relatie ... en is fijn om wat ontspannender nog samen die laatste tijd van haar leven door te brengen? Het zou misschien beetje iedereen ontlasten om eens te kijken naar site https://www.wehelpen.nl/ik-zoek-hulp/hulpprofielen/ ? Daar kan je ook groepen evt aanmaken , maar ook voor jullie zelf eens daar kijken met wie iets klikt of met moeder? Of iemand die graag kookt en samen met haar wil eten naar ook haar wens? Heel veel sterkte allemaal!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100