Hoe krijg ik mijn ex zonder geweld het huis uit?

Ik heb sinds 2012 een relatie met mijn vriendin. Deze vriendin is in februari dit jaar bij mij komen wonen. De relatie stond altijd al onder druk vanwege haar borderline gedrag. Ik had (onterecht) de hoop dat dit gedrag zou afnemen zodra we zouden samenwonen.

Nu, een aantal maanden later kan ik het gedoe en de trammelant met haar niet meer aan. Ik wil de relatie beeindigen en ik wil dat ze mijn huis verlaat. Ik woon in een huurwoning die op mijn naam staat. Zij is enkel medebewoner, en ze zelfs niet eens bekend bij de woningstichting.

Ze zal de woning niet vrijwillig verlaten en ik weet dat het tot een geweldsexplosie zal komen als ik het ga doordrukken. Ik heb ook al overwogen andere sloten te laten plaatsen maar dan het zal het zeker tot geweld buiten komen (ik zou er niet van opkijken als er een steen door het raam gaat, of dat ze zich toch naar binnen forceert). Ik heb de politie al gevraagd, maar die komt niet op voorhand om een dergelijke escalatie te voorkomen. Pas als ze wat vernield kan ik bellen vanwege huisvredebreuk.

Maar ik wil dit eigenlijk voorkomen. Hoe kom ik hier nu uit, zonder dat het tot geweld komt. Wat mag ik doen om haar tegen te houden als ze zelf geweldadig wordt? Mag ik zelf geweld gebruiken om haar uit te schakelen?

Ik zit gewoon met m'n handen in het haar, en ik weet niet wat te doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als eerste; Geweld: Je mag slechts gepast geweld toepassen uit zelfverdediging, dus niet met een hakbijl op haar los als ze met een steen gooit. ten tweede: Je kunt trachten via haar behandelend arts trachten haar op de gedachte te brengen dat de situatie waarin jullie beide leven niet goed is en het zelfs schadelijk is voor jouw. Een andere mogelijkheid is die waar jij bang voor bent; Haar daadwerkelijk de deur wijze met alle gevolgen vandien. Begin dan met haar te negeren, ga zonder haar alleen stappen etc.

Als ik het goed lees, gaat het niet zozeer over het feit dat jij haar zonder geweld buiten wil zetten, maar wel dat je vreest dat zij geweld zal gebruiken. Dit kan je echter niet vermijden. Het is niet zo simpel om iemand die bij jou woont (en die mogelijk ook haar adres bij jou heeft staan) aan de deur te zetten ook al staat het huurcontract enkel op jouw naam. De politie komt hier effectief niet tussen, zo lang er geen strafbaar feit gepleegd is. Jammer maar helaas, die leuke wijkagent die iedereen in zijn wijk kende en ook bij niet strafbare feiten bemiddelde, is voltooid verleden tijd. Soit, ik begrijp goed dat je met je handen in je haar zit. De vraag is echter, waarom je zo bang bent voor haar reactie. Een tweede punt is, dat ik vermoed dat je zelf nog in een tweestrijd zit. Klaar deze tweestrijd eerst eens voor jezelf uit. Wat maakt dat je niet de kracht vindt om hier doortastend te zijn? is het verantwoordelijkheidsgevoel? Is het verlatingsangst? Schuldgevoel? Welke emotie kleeft eraan: angst? woede? Nog iets anders? Heb je ooit in je jonge leven nog meegemaakt dat je ten einde raad was omdat er iets in je leven was dat je niet wilde? Of doet deze situatie nog aan iets anders denken, uit je kindertijd? Als je eruit bent voor jezelf dat je haar echt buiten wil no matter what, ga dan de confrontatie aan! Doe gewoon alsof zij geen borderline zou zijn. Je zegt haar heel duidelijk dat je niet meer met haar wil samenwonen. Gelijk hoe ze reageert. Gaat ze je te lijf, dan bel je de politie. Stelt ze ander grensoverschrijdend gedrag, dan geef je heel duidelijk aan dat dat voor jou niet kan. Ze heeft blijkbaar een marge van jou gekregen om je gedrag te beïnvloeden door hysterisch te reageren,dus ze gebruikt die. Stel heel duidelijk je grenzen en stop met haar te redden of haar gedrag te willen beïnvloeden. Stel haar eventueel voor om samen met haar een oplossing te zoeken, zodat ze nieuw onderdak vindt. Natuurlijk kan ze dat ook alleen (je hoeft het dus zeker niet als een reddingsoperatie bekijken), maar ik vermoed dat je nu zover bent geraakt dat je heftige schuldgevoelens zou krijgen mocht zij niet aan een dak boven haar hoofd geraken. PLus zou ze wel eens het zoeken naar een nieuwe woonst op de lange baan kunnen schuiven anders. Ga ook eens langs een advocaat of wetswinkel of dergelijke, en ga de wettelijke kant van de zaak na.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100