Mijn mama heeft bloedgroep A-, mijn vader is bloedgroep B+, mijn zus is A+, mijn bloedgroep is O. Is mijn rhesusfactor dan met zekerheid positief?

Ik ben mijn bloedgroepkaart verloren en een nieuwe aanvragen kost 16 euro. Het enige wat ik mij kan herinneren is dat ik bloedgroep O heb. De rhesusfactor ben ik vergeten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is niet te zeggen. Je moeder is Rhesus negatief (Rh-) en je vader positief (Rh+). Of je Rh- of Rh+ bent wordt bepaald door wat je van je vader en je moeder mee hebt gekregen in de genen. Als we het allel voor rhesusfactor D noemen, dan weten we in ieder geval dat je moeder dd heeft, want de is Rh-, maar je vader kan DD of Dd zijn. Van je moeder heb je dus d gekregen, maar van je vader zou je zowel D als d kunnen hebben meegekregen. Dus jij bent Dd of dd, dus of Rh- òf Rh+. Het feit dat je zus Rh+ is maakt voor jouw kans op een bepaalde rhesusfactor niet uit. De enige manier om er achter te komen is opnieuw bloed laten prikken of een nieuwe kaart aanvragen. Jammer van die 16 euro.

Bronnen:
http://www.erfelijkheid.nl/content/rhesusfactor-0

Voor het Rhesus D (RhD)-kenmerk geldt het volgende. Als beide ouders hier negatief voor zijn, dan is het kind ook RhD-negatief. Als één van beide of beide ouders RhD-positief zijn, dan kan het kind zowel positief als negatief zijn.

Bronnen:
http://www.sanquin.nl/bloed-geven/over-blo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100