mijn dochtertje heeft een stiefzus die kinderen heeft.wat is zij van die kinderen dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Stieftante, als je het een naam wil geven. Officieel is het geen familie. Als je dochter ongeveer dezelfde leeftijd heeft, als deze kinderen dan zal ze eerder als nichtje aangesproken worden.

Als je dochter en haar stiefzus een gemeenschappelijke ouder hebben, zijn zij halfzussen en dus familie van elkaar. Tante en neef of nicht lijken mij juiste benamingen in dat geval, tenzij het leeftijdsverschil klein is. Dan kun je beter over neefjes en nichtjes spreken. Officiële benamingen zijn er niet. De wet kent alleen eerste, tweede derdergraads, enz. familie. De relatie tussen je dochter en de kinderen van de halfzus is derdegraads, net als bij een gebruikelijke tante-neefverhouding. Als je dochter en haar stiefzus geen gemeenschappelijke ouder hebben, zijn zij geen familie van elkaar. Je mag elkaar natuurlijk noemen zoals je wilt.

Een stiefzus of stiefzuster is een zus uit een ander huwelijk van een der ouders dan waaruit men zelf gesproten is. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een weduwe huwt met een weduwnaar. Stiefzusters hebben geen gemeenschappelijke vader of moeder en zijn dus geen bloedverwanten. Een stiefzus is dus geen halfzus, want bij halfzusjes deel je een vader óf moeder. Stief betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband', 'iets missend'. Je dochtertje is dus eigenlijk 'niets' van die kinderen want het woord stief duidt al aan dat er niets is. Omdat de moeder van die kinderen jouw dochtertjes stiefzus is en haar moeder is waarschijnlijk de 'stiefmoeder' van jouw dochtertje (al wordt die benaming vooral gebruikt in het geval dat jij overleden zou zijn en je exman zou hertrouwen) dan zou ik praten over 'stiefnichtje' en 'stiefneefje' en dan zou jouw dochter hun 'stieftante' zijn. Ze is GEEN tante en GEEN nichtje van die kinderen omdat er een bloedband ontbreekt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100