Klopt het dat veel liefdesrelaties ontstaan tussen personen uit je eigen omgeving?

Zoals een vriendengroep, buurtbewoners, collega's etc. En zo ja hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, al is 'veel' natuurlijk relatief. Het gebeurt vaak in elk geval Oorzaken zijn er denk ik plenty, maar een paar voorbeelden: - Mensen ontmoeten elkaar simpelweg sneller, ontmoeten is toch wel een voorwaarde voor een gezonde liefdesrelatie. (Kan de kans op afknappen ook weer vergroten overigens) Rayholland gaf soortgelijks ook aan. - Groepscultuur, mensen herkennen hun eigen normen en waarden in groepsleden en dat kan mensen het gevoel geven veilig te zijn bij elkaar (ons kent ons) - Groepsdynamica speelt mee. In een groep hebben mensen groepsrollen. Kort door de bocht: Status kan hierin aantrekkelijk maken, dus degenen die goed in de groep liggen, zullen aantrekkelijk zijn binnen die groep. - Sommige mensen zullen liefde gaan ervaren door iemand goed te leren kennen. De chemie hoeft er niet ineens te zijn, maar ontstaat soms doordat het totaalplaatje van een persoon ineens erg op iemands interesses aansluit. In een nabije omgeving heb je meer kans om dit totaalplaatje van iemand te verkrijgen. - etc. etc.

Ik denk dat het juist andersom is en dat de meeste liefdesrelaties ontstaan op vakantie of iets dergelijks.. Als iemand buiten zijn comfort zone is dan is diegene wat meer open voor dat soort dingen. De praktijk is natuurlijk weerbarstig en het is erg lastig om een vakantieliefde uit te bouwen, maar de vertrouwde en bekende omgeving is juist een rem op de ontwikkeling van een liefdesleven. Dat wordt dan weer gecompenseerd door het gemak en de hoeveelheid contact met iemand uit de buurt. Er zijn ook wel fysiologische verklaringen voor en het schijnt zo te zijn dat spannende ervaringen als samen parachute gaan springen erg bevorderlijk voor de band tussen twee geliefden zijn. Ook evolutionair gezien is het gunstig om het wat buiten de bekende kring te zoeken, in de meeste traditionele samenlevingen zie je wel mechanismen waardoor men eerder buiten de eigen kring trouwt.

Niet per se vriendengroep of buren. Dat is namelijk een bekende omgeving waarbij je je lang niet altijd even bewust bent van liefde op die manier. Wel haal je je relatie vaak uit je omgeving. Iemand met dezelfde interesses, opleiding, achtergrond, religie... Maar dat komt natuurlijk omdat je die sneller tegenkomt (op je opleiding, in de sportclub etc.) en omdat het makkelijker is om met iemand te praten met dezelfde interesses. Natuurlijk zijn er wel verschillen, maar een hoogopgeleide, sportieve en wereldwijze emigrant zal niet snel eindigen met een laagopgeleide dorpeling die het liefst tv kijkt.

Ja dat klopt. Tussen min of meer bekenden ontstaat gemakkelijker een relatie. Vrienden, klasgenoten, collega,s etc. Dat is ook logisch want die kom je het vaakst tegen. Je leert de ander een beetje kennen en als die bevalt, dan is de kans groter dat er verliefdheid ontstaat. Als je in een stad loopt waar je niemand kent, is de kans op een relatie kleiner. Behalve dan de gevallen van liefde op het eerste gezicht, waarbij mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen verliefd worden. Maar meestal zal het iemand zijn die je al een tijdje min of meer kent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100