Mijn vriend vindt het moeilijk om over voor hem moeilijke onderwerpen te praten. Hij wil dit graag leren. Hoe kan ik hem hierbij helpen?

Een van de dingen die hij heel erg moeilijk vindt is het praten over zijn schulden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nou daar heeft hij ook eerst vertrouwen voor nodig, vraag hem eerst of hij ergens bang voor is, bijvoorbeeld dat je boos word of hectisch reageert, probeer erachter te komen WAAROM hij iets moeilijk vind, wat verwacht hij als hij iets moeilijks verteld? Ook kan het misschien helpen om het op te schrijven in plaats van uitspreken, gewoon bijvoorbeeld een steekwoord of een emailtje typen. Misschien dat dit wat beter werkt, en dat jullie er dan achteraf samen nog rustig en op een fijne manier over kunnen praten. Ik ben bijvoorbeeld altijd bang om serieuze dingen te bespreken omdat ik niet wil dat mensen hectisch reageren, daar heb ik wat angst voor.. als ik na een paar keer merk dat die persoon heel goed luisterd en rustig en lief blijft, durf ik er steeeds sneller over te spreken.

Uit ervaring weet ik wel wat tips. Probeer zoveel mogelijk begrip te tonen. Schulden ontstaan meestal niet bewust. Er zit meestal wel een verhaal achter. Maar mensen schamen zich daar ontzettend voor. Ook tegenover zichzelf zal hij er moeite mee hebben om er over na te denken. Het is dan belangrijk om iemand te hebben die hij vertrouwd, en die hem begrijpt. Hoe moeilijk ook, het is belangrijk dat jij volledig op de hoogte bent van het verleden, en het heden. Om in de toekomst overzicht te houden is het belangrijk dat hij er zelf luchtiger over na kan denken, en uiteindelijk zonder enkele moeite zijn zaken kan regelen. Zoiets kost gewoon tijd. Begin met praten, denk er niet te veel over na van te voren. (hoe moeilijk dat voor jou ook is). Als je eenmaal aan het praten bent, gaat het vanzelf. En de tip van de eeuw, maak geen verwijten. Nooit! Al is het hem te wijten dat het gebeurt is. Het is nou eenmaal gebeurt, en je zult verder moeten in de toekomst. En als laatste; verlies jezelf niet, je kunt namelijk meegezogen worden in een negatief spiraal. Dit werkt voor beide niet. Probeer er in gedachte afstand van te doen. Want zoals ik al zei, het is gebeurt. Klaar, hop verder naar de toekomst! Succes! Toegevoegd na 1 minuut: ohja, probeer op te bouwen. Een moeilijk gesprek als deze hoeft niet in een keer uitgesproken te zijn. Maak het elkaar niet (nooit) moeilijker dan noodzakelijk. Toegevoegd na 3 minuten: Mocht je trouwens nog vragen hebben over het oplossen van schulden, ik ken heel veel middelen en wegen die naar een goed toekomst kunnen leiden.

Waarom juist wil je vriend over moeilijke onderwerpen praten? Is dit omdat jij dat wil en dat hij eraan tegemoet wil komen? Of kwam dit helemaal uit hem zelf zo van "hej, ik wil zo graag over moeilijke onderwerpen praten maar dat kan niet en ik wil dit leren"...? Als hij ook spontaan gezegd heeft dat hij wil leren praten over zijn schulden : wat willen jullie met dat "praten "bereiken? Wat is met andere woorden het nut van over die gevoelige thema's te praten? Bv. Kan jij hem financieel helpen met zijn schulden? Of verwacht hij dat misschien? Of is dit een manier om intimiteit te scheppen tussen jullie? Maak je "verborgen" agenda duidelijk, zodat het voor beiden helder wordt waar de communicatie toe moet leiden. Wat je vraag betreft : Je kan hem het beste helpen op de volgende manier : - niet meer verwachten dat hij erover praat. mannen verwerken dingen anders dan vrouwen. bij een vrouw lucht praten op, bij mannen niet altijd. als de tijd rijp is, zal hij er wel over beginnen. - hem laten aanvoelen dat je hem accepteert zoals hij is. je hoeft dat daarom niet expliciet te zeggen "oh schat, ook al heb je schulden, ik accepteer je" , maar hoedt je voor ongevraagd advies over gelijk welk thema dat hem aanbelangt. Natuurlijk mag jij je voorkeuren voor jezelf en voor je verwachtingen mbt een relatie uitspreken, maar als het over zijn eigen problemen (schulden) gaat of zijn eigen uiterlijk of zijn eigen interesses enz... die niks met jou te maken hebben : geen advies. als hij er wil zal hij er wel om vragen. - je hoeft hem zeker niet te "leren" om over gevoelige thema's te praten. praat gewoon over jouw eigen gevoelens en thema's die voor jou gevoelig liggen zonder enige tegenverwachting te stellen. dit zal hem mogelijk aansporen over zijn eigen problemen te praten. Ga er echter niet vanuit dat dit sowieso zo zal gebeuren... - laat het probleem bij hem. je hoeft hem niet te redden noch in zijn plaats te denken. als hij hulp verwacht, kan hij dat vragen. en jij kan op elke moment zonder scrupules kiezen welke hulp je wil geven. Of niet wil geven.

Bronnen:
ac

Hey Nijntje, Geweldig dat je tijd en energie wil gaan steken in jullie relatie. Teken dat je hem waardevol en belangrijk vind, ondanks (of misschien wel door )het feit dat hij moeite heeft om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken. Ook hij heeft aangegeven daar graag wat meer over te willen praten , alleen mist hij de juiste voorwaarden die hij nodig heeft. ook voor hem een groot compliment. Iemand die schulden gemaakt heeft weet zelf heel erg goed wat daar de oorzaak van (geweest) is, dat hoeft niemand hem meer te vertellen. Dat is als extra zout in de wond en daar zit hij juist niet op te wachten. Het feit dat je deze vraag stelt kan zijn dat je jezelf over hem wilt ontfermen en beschermen tegen meer deuken, het kan ook zijn dat je een mogelijkheid zoekt waar jullie allebei beter van worden, in communicatie, in relatie. Praten over moeilijke dingen is niet te leren, het is wel te stimuleren door positieve ervaring en dan nog met hele kleine stapjes. Verwacht geen snelle resultaten. Bij de onderwerpen die moeilijk zijn voor hem om over te praten ( o.a. zijn schulden) is er een oorzaak, een duidelijke reden waardoor het hem moeite kost. Dat kunnen veel oorzaken zijn ( en nu ga ik invullen:) gezichtsverlies, negatieve uitspraken van anderen, schuldgevoel, angst voor diezelfde pijn weer terug te voelen, negatief zelfbeeld. Poeh, en dat zijn er maar enkele. Ga daar eerst eens samen mee aan de slag: Wat is voor jou een moeilijk onderwerp en wat maakt het moeilijk? Geen voorbeelden of onderwerpen, nee, heel simpel en direct: wat maakt het dat een onderwerp gemakkelijk of moeilijk wordt? Wat zijn de verschillen ? Door daar mee aan de gang te gaan ( en niet direct naar de kern) onstaat er een band van vertrouwen. Dat is voor dit moment voldoende. Ga niet pushen of te veel verwachten. Luisteren , stil worden en aanwezig zijn. Gun hem de tijd om zijn antwoorden te formuleren, stilte kan enorm helpen. Vooral geen : Ja, maar toen..... enz. Ook geen: Maar jij hebt altijd.... ( dat is een aanval en verwijzing naar het verleden) Probeer de "waarom-vragen" te vervangen door de "waardoor-vragen" en ga nooit aanvullen of invullen. Spreek een tijd af, ga niet door tot twee uur 's-nachts. Een (half) uur is voldoende en ga daarna leuke dingen doen die laten zien dat je elkaar waardeert en respecteert, ongeacht hoe je bent. Communiceer op basis van gelijkwaardigheid. Aan een relatie die de moeite waard is, mag je een leven lang aan blijven werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100