ja, sterker nog..... iedereen doet dit onbewust.
praten is maar een deeltje van communicatie namelijk. maar men focust zich in het algemeen op de gesproken taal welke het makkelijkst te sturen en te beïnvloeden is en ervan uit gaat dat dit doorslaggevend is.
lichaamstaal is nooit 100% te sturen of te beinvloeden. (je kent het wel, iemand zegt en doet aardig, maar je weet dat het echt niet zo bedoeld is of echt niet gemeend is, in dat geval pik je onbewust kleine signalen op die de gesproken taal tegenspreken)
in het geval van je vraag een paar voorbeelden:
als is het maar iets te lang kijken, het wiebelen met een been als je probeert om maar niet te kijken, het iets rodere blosje op je wangen dan anders, het net wat te ongemakkelijk in je vel zitten, net te spontaan en te heftig op andere dingen reageren, juist doen of deze persoon je niets doet, een keer te vaak je kleding of kapsel checken, naar de grond staren, en ga zo nog maar even door.
mensen die makkelijk deze vorm van communicatie opvangen (ik zei de gek) 'lezen' deze lichaamstaal en signalen aan hele kleine dingen, ook van een wildvreemde. dus zonder dat iemand het weet en het tegendeel te roepen kan deze persoon op een andere manier echt enorm duidelijk en eerlijk zijn (in dit geval dan) zonder het zelf in de gaten te hebben.
zelf vind ik dit het mooie er juist van, je wil niet weten hoe voorspelbaar mensen zijn zonder dat ze het zelf weten of in de gaten hebben ;-) helemaal interessant gaat het worden als lichaamstaal (het non verbale) en gesproken taal (het verbale) niet op 1 lijn liggen.
overigens is het te trainen om de non verbale communicatie ie te lezen. agenten maken hier tijdens een verhoor gebruik van bijvoorbeeld.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichaamstaal