Waarom lijken sommige partners best wel veel op elkaar?

Een vriendin van mij heeft 6 jaar wat met haar vriend, laatst op vakantie vroegen mensen aan haar of dat haar broer was. Ze vonden dat ze veel op elkaar leken. Is dit normaal? =p

Weet jij het antwoord?

/2500

Gelijkenden trekken elkaar aan. Toegevoegd na 42 seconden: Da's al meerdere keren in wetenschappelijke onderzoeken aangetoond ;).

Ze zeggen inderdaad dat getrouwde mensen steeds meer op elkaar gaan lijken ; door gelijke levensstijl zit daar ook misschien wel iets in, plus dat mensen taal, gedrag, gebaren en houdingen van elkaar neigen te imiteren, helemaal als je zolang bij elkaar bent. Maar zo vroeg al in de relatie speelt er iets anders een rol : mensen worden aangetrokken door iemand die gemiddeld ongeveer even aantrekkelijk is, en mensen die qua uiterlijk veel gemeen hebben (haar- en huisdkleur, gestalte, oogkleur, taalgebruik etc) trekken ook elkaar aan. (Soort zoekt soort). Bovendien is de kans dat je in je eigen leefgebied iemand tegenkomt die veel op je lijkt ook vrij groot. Helemaal als je bijvoorbeeld in Urk, Volendam of Spakenburg woont. (Ja, wat dat is met die vissersdorpen weet ik ook niet helemaal...) Natuurlijk trekken ook tegenpolen elkaar aan, maar die hebben in de regel wel heel wat meer obstakels te overwinnen in hun relatie, zeker als er ook nog sorake is van cultuurverschillen. Het is dus vrij normaal en vrij logisch dat twee mensen die een relatie hebben veel van elkaar weg hebben. Vermoedelijk vinden ze beiden zichzelf mooi genoeg om te vallen op iemand die sprekend op ze lijkt, en daar is niks mis mee.

Mensen die van elkaar houden, gaan dezelfde spieren gebruiken in het gezicht... Vandaar dat ze meer en meer op elkaar gaan lijken... Dus het klopt wat je zegt...

Nestgeur. Als je in goede harmonie bent opgegroeid zal je een lichte voorkeur hebben voor mensen die op je vader, moeder, broer en/of zus lijken. Als je langer een relatie hebt, dan spelen er andere dingen mee, je eet hetzelfde, slaapt even veel, sport even veel, gebruikt dezelfde shampoo... Maar toch valt dit wel mee, want hoeveel paren ken je en voor hoeveel daarvan geldt het dat ze op elkaar lijken qua uiterlijk?

Het heeft ook te maken met de manier van kleden. Wat mij opvalt is dat partners die al langer bij elkaar zijn dezelfde type kleding aandoen (misschien omdat de vrouw ook voor de man kleding koopt?). Wat ik ook vaak zie (en gek vind) is dat ze op precies dezelfde fietsen rijden.

ik ken dit fenomeen. het is denk ik zo dat als je goed kijkt we allemaal wel wat van elkaar hebben. mijn oudste zoontje loopt met pappa naar de patat boet, onderweg komt hij een kennis tegen, goh wat lijkt die jongen toch op jou zeg. kijkt het is wel zijn pappa maar niet zijn vader dus dat kan helemaal niet. maar mijn zoon heeft trekjes overgenomen. ze zeggen niet voor niets waar je mee omgaat word je mee besmet.;-)

Imitatie is een onderbewust proces dat je vaak ziet in menselijk gedrag. Zoals op dezelfde manier zitten in een groep of je hetzelfde kleden als je collega's. Dat komt tot stand in je brein met spiegelneuronen. Of zoals Plato zei: Vroeger waren de mensen perfect, en geschapen met 4 armen, 4 benen en 2 hoofden. Ze leefden samen in harmonie en waren vredelievend. Op een dag wilden ze een toren bouwen naar het godenrijk, maar Zeus voorkwam dit door met zijn bliksemstralen de toren te vernietigen. De mensen vielen naar beneden of werden geraakt en spleten in tweeën. Sindsdien is ieder mens bezig om zijn/haar wederhelft terug te vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100