hoe ga ik om met mensen die in een discussie hun standpunt als de enige waarheid beschouwen en dan eisen dat je dit overneemt?

een vriend van (al heel lang en echt wel goede vriend) heeft de laatste tijd de neiging om over van alles en nog wat een discussie te beginnen met mij en als ik het niet met hem eens ben mij als halsstarrig, onbuigzaam, niet de wijsheid van anderen aan te willen nemen e.d. betiteld te worden (bijv. n.a.v. reis naar afrika met dochter kwam gesprek op in te planten chips met positie bepaling. ik dacht dat dit niet bestond, discussie met 3 vrienden, de genoemde vriend wist te vertellen dat dit allang bestond en door rijke mensen reeds gebruikt werd. omdat ik mij hier reeds in verdiept had was ik dit met hem oneens waarschijnlijk bedoelde hij een rfid chip (klopte ook, dit bedoelde ik niet). Ik had ongelijk en was "moeilijk en betweterig, waarom kon ik niet gewoon aannemen wat hij zei??? waarbij hij eigenlijk ook nog boos was op mij".

Het gaat mij niet om de chip discussie maar om het feit dat sindsdien deze persoon over een hoop wat ik ter sprake breng een discussie met me aangaat waarbij d.m.v. van pressie (boos worden, lichaamstaal, groot en breed maken, heftige bewegingen, grovere taal) ik gedwongen word ja en amen te zeggen (uiteraard is dit enigzins overdreven maar het gevoel is er bij mij wel) en hoe daar mee om te gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik herken dat wel, ik had ooit een huisgenoot die precies zo was. regel nr.1 wat hem betreft kreeg ik al snel van andere huisgenoten te horen 'nooit in discussie gaan met hem, vooral niet als hij wat op heeft'. Dat heb ik geweten toen ik een keer in een belachelijke discussie terecht kwam met hem waar ik helemaal niet op uit was. Het ging over een persoonlijke ervaring van mij waar hij me over wist te vertellen dat het helemaal niet kon (ik had last van bijwerkingen van een medicijn en hij zei dat het geen bijwerkingen zijn en dat ik daar geen last van had). kortom net zo belachelijk als jou verhaal. enige oplossing is om niet in discussie te gaan, want zoals je zelf al een beetje aangeeft, op die manier is het niet echt een discussie meer. Je zit gewoon te luisteren naar een monoloog van iemand die duidelijk ook nog eens geen respect of ruimte laat voor de mening of ervaringen van anderen. Het is moeilijk om je in te houden als je ergens een andere mening over hebt, maar, trust me, dat is echt beter in dit soort gevallen. Diegene zal ook wel merken dat hij het vervelend vind als je ineens zegt 'sorry ik heb geen zin in een discussie'. Waarschijnlijk krijg je dan zoiets als 'je wilt gewoon niet toegeven dat je ongelijk hebt', diegene weet best dat hij flauw aan het doen is, dus je kan gerust zeggen 'prima, als dat is wat jij denkt' 'whatever helps you sleep at night'. en gewoon het laten rusten, je weet toch zelf wie je bent en waar je voor staat. daar hoef je niks voor te bewijzen.

bedanken voor het delen van zijn standpunt en zeggen dat je graag zelf de regie blijft houden over je eigen meningen. een discussie kan je gewoon vriendelijk afkappen omdat je hier een ander idee bij hebt. sneu eigenlijk dat mensen meteen persoonlijk gaan worden maar het zegt meer over deze persoon dan over jou.

Door te zeggen dat over meningen valt te discussieren. Dat naar jouw meing meningen niet met feiten moeten worden verward. Dat je het niet prettig voelt door hem geintimideerd te worden. Vraag (of schrijf) hem met het verzoek om jouw opvattingen te respecteren.

Zeg hem dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening. En dat je niet overal over wilt discussieren. Vaak gaan discussies niet over gelijk hebben maar over gelijk krijgen! In heel veel zaken is er geen "gelijk hebben", maar een ander standpunt hebben. Als jouw vriend vaak is zoals jij hem beschrijft in het laatste deel van je vraag, wil je hem dan nog wel als vriend? Ik zou in dat geval wat afstand nemen, want om elke keer als je iets ter sprake brengt met dit soort imponerend gedrag geconfronteerd te worden, daar zou ik voor bedanken. Zeg hem dat dan ook.

Negeren!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100