Hoe kun je een jongen van 16 (met pdd nos) meer verantwoordelijkheidsgevoel laten krijgen?

Zodat het vanuit hemzelf ontstaat, dus dat hij het zelf echt voelt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Pubers willen over het algemeen graag verantwoordelijkheid maar kunnen die vaak nog niet dragen. Zeker voor pubers met PDD-NOS of andere ASS is dit heel moeilijk. Je kunt het wel trainen door de verantwoordelijkheid expliciet bij hem neer te leggen en door hem de gelegenheid te geven om fouten te maken in een gecontroleerde omgeving. Probeer telkens af te wegen hoe veel verantwoordelijkheid hij aan kan en stel je methode bij. Voorbeeld (actueel in Huize Stippel, komt voor veel mensen misschien erg kleuterachtig over, welkom in mijn wereld!): Spreek met hem af dat je nog 3 x gaat zeggen dat hij zijn schoolspullen in moet pakken, vandaag, morgen en overmorgen, en dat je er daarna mee ophoudt. Daarna is schoolspullen inpakken z'n eigen verantwoordelijkheid. Dat gaat mis, dat weet je zeker (ik wel tenminste). Gevolg: stress en strafwerk (licht evt school in dat je hier mee bezig bent). Vraag wat hij nodig heeft om er wel aan te denken, voer dat in (b.v. een papiertje boven zijn bureau waar 'schoolspullen inpakken' op staat) en begin opnieuw. Prijs hem de hemel in als het lukt, word niet boos als het fout gaat maar wijs hem er op dat dit de werking van oorzaak en gevolg is. Ik schat dat je zo'n keer of 20 nodig hebt voor het goed gaat, maar het moment komt echt ;-)

helaas.. wij hebben een zoon van 23 en nog altijd lukt dat nauwelijks.. ligt een een beetje aan welke mate hij PDD nos heeft en welke stoornis uit het autistisch spectrum op hem van toepassing is maar uit zichzelf dat leren is eigenlijk niet te verwachten..bepaald gedrag is aan te leren maar hij zal altijd begeleidng en structuur nodig hebben en iemand die een oogje in het zeil houd en af en toe met hem aan tafel gaat zitten om zaken te controleren en corrigeren...

had je denk ik vroeg genoeg mee moeten beginnen maar ligt er zeker aan in welke mate die van mij is nu 5 en de school waar hij zit weet niet of hij het heeft of niet heeft, maar vroeg genoeg mee laten helpen is goed zo krijgen ze meer verantwoordelijkheidsgevoel. Hij is wel erg druk maar aan passen wij op soms is het moelijk maar als je vasthoudend blijft kan er zeker wat gebeuren Toegevoegd na 2 minuten: wat mij wel bij de mijne opvalt is dat hij heel goed in letters en rekenen is hebben jullie dat ook. zelf woorden delen in lettergrepen doet die uitstekend kan dat voor iemand met pdd nos?

onze zoon is nu 18 en zijn ook op zijn 16de begonnen met hem langzamerhand steeds meer zelf te laten doen. We zijn begonnen om dit met hem te bespreken, zijn antwoord was toen ik wil niet volwassen worden. Het belangrijkste is dat dit in kleine stapjes gebeurd en in het begin met voldoende ondersteuning, als hij aangeeft dat hij iets niet kan/durft doe het dan samen en bouw dit langzaam af. Overvraag hem niet en geef veel vaak complimentjes. Het belangrijkste is dat hij zich bij elke nieuwe uitdaging veilig voelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100