Wat moet ik doen aan 'Poepangst' bij mijn dochtertje (15 maanden)?

Mijn dochtertje heeft sinds ze een paar dagen keiharde ontlasting heeft gehad een soort angst ervoor gekregen. Het is al uren brullen voordat er nog maar iets in de luier zit...schudden met haar hele lichaam en krijsen als er eindelijk wat komt. Ze heeft ook maar 2 a 3 keer per week ontlasting en het is nu totaal niet hard meer.
Wie kan me vertellen hoe dit komt en vooral tips hoe ervan af te komen? Ik weet ook niet goed hoe te reageren hierop...ze kruipt zowat in me...hevig huilend en wiegend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit probleem komt vaker voor bij kinderen. Sommige kleine kinderen begrijpen niet hoe het kan dat ze iets dat uit hun eigen lichaam komt, kwijtraken, en worden er angstig van. Met als gevolg dat ouders er van schrikken en hun angst en zorgen weer op het kind slaat. Het beste is om haar gewoon te troosten. Leer haar dat poepen niet eng is. Ga desnoods samen met haar op de wc zitten en laat zien hoe het moet. Doordat ze het zo lang ophoudt, zal ze ook wel krampjes hebben. Geef haar in dat geval even een zachte buikmassage, met de klok mee en een lichte druk aan de linkerkant van haar buit. Wat je vooral niet moet doen, is het forceren. Laxerende voeding zal helpen zodat in ieder geval het ontlasten geen pijn meer doet. Als het te lang aanhoudt, ga dan even naar de dokter met haar. Sterkte!

Ben je al bij de huisarts geweest? Zo zielig. Je kna roosvicee laxo proberen of veel pruimen laten eten. een aantal keer per dag een klein geraspt appeltje zonder schil. Doe dit laatste niet teveel maar alleen om het ontlasting wat soepeler te maken. En zowieso HUISARTS inschakelen want dit is zielig. Iemand die gezonde ontlasting heeft poept drie keer per dag 21x per week dus je dochter poet 18x te weinig.

Ga naar de huisarts, je kan wel vanalles proberen met middelen die haar ontlasting zacht maken, maar beter is dit probleem met de huisarts te overleggen. Het kan ook zijn dat ze door harde ontlasting een klein scheurtje in haar anus heeft waardoor poepen nog steeds pijnlijk is.

Je kan gewoon even naar de drogist gaan om lactulose. Dit kan absoluut geen kwaad bij een kind eerst even 2 x per dag 5 ml. mocht het niet gaan dan 3 x p d 5 ml. Ik denk dat je hier heel erg mee geholpen bent. Ook de huisarts zal je dit w.s. voorschrijven

Misschien zit er ergens een wondje dat je nog niet had gezien? Dan kan het poepen nog steeds zeer doen. Als dat niet zo is, geef 't dan gewoon wat tijd. Het zal vanzelf wel weer over gaan, als ze in de gaten krijgt dat het nier meer zeer doet.

Waarschijnlijk is het eerder angst dan verstopping. Mijn dochtertje had dat ook toen ze ongeveer zo oud was. Mijn dokter adviseerde haar op schoot te nemen en haar buik te masseren als je merkte dat ze moest. Kinderen van die leeftijd kunnen nog niet begrijpen dat het niet erg is als iets het lichaam verlaat. Ik heb dus het vermoeden dat het psychisch is.

dit komt vaak voor zij merk dat iets haar lichaam verlaat en word daar angstig van, dagelijks een dessertlepel sla olie door het eten en hopelijk zijn de problemen dan snel voorbij

Ik had dat ook met mijn dochter, toe ze 3 was. Maandenlang en niets hielp, Ook doktersbezoek niet, maar de kans is er wel, dat jouw dokter er ervaring mee heeft. Belangrijk is wel, dat ze dagelijks ontlasting heeft, waardoor het niet hard wordt en weer een nare ervaring geeft. Ik heb ten einde raad indertijd mijn dochter gechanteerd, ("je mag mee boodschappen doen, maar eerst naar toilet"). Aangezien ze voor geen goud het boodschappen doen wilde missen, werkte dit. Jouw dochtertje is volgens mij te jong om dit toe te passen. Een warm bad wil ook soms helpen, behalve de bekende laxerende voedsel even geen banaan en witbrood geven. Sterkte !

in een badje met olie laten zitten alleen uitkijken dat ze niet wegglipt want olie op een lijfje is best gevaarlijk in bad, en anders iets van laxeermiddel geven dat heb je ook voor kleine kinderen bij de kruitvat en da enzo, en verder der buikje masseren (wil ook helpen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100