mag je op je 14e met toestemming van je ouders uit huis, ergens anders gaan wonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij mag je pas vanaf je 16e officieel ergens anders wonen, je mag wel naar een gastgezin maar dat moet met toestemming van je ouders.

Dat ligt aan de situatie. Als bv je ouders gescheiden zijn mag jij, als je ouder dan 12 jaar bent, zelf uitmaken of je bij je vader of je moeder wilt wonen.

Daar zijn wel mogelijkheden voor, maar zelfstandig wonen is daar nog niet bij. Je praat dan over het wonen bij een pleeggezin of in een al dan niet gespecialiseerd internaat, of, als je ouders dat kunnen betalen, een kostschool. Je ouders blijven dan in normale omstandigheden je belangrijkste verzorgers / voogden. Het is in je vraag echter totaal niet duidelijk waarom je een dergelijke constructie overweegt, en wat de achtergrond er van is. Is er echt sprake van gezinsproblematiek, dan zal het bureau Jeugdzorg jullie verder kunnen helpen. Ik kan me niet voorstellen dat deze situatie ontstaat in een gezin waar alles (redelijk) koek en ei is, dus er zal al sprake moeten zijn van enige hulpverlening voor het eventueel tot dergelijke drastische stappen komt - want het is beslist niet altijd het lolletje dat het lijkt.

Zie geen enkele reden waarom dat niet zou mogen. De ouders geven toestemming en weten dat ze voor het doen en laten van het kind verantwoordelijk zijn. Toegevoegd na 42 minuten: Dat het mag blijkt wel uit het feit dat Laura (het zeilmeisje) in haar eentje een zeilreis rond de wereld mag maken.

Volgens mij mag je pas uit huis, wanneer er sprake is van grove nalating, delict of misdrijf in het ouderlijk huis. Wanneer hier geen sprake van is, dus wederzijds goedvinden zou er alsnog een onderzoek moeten worden plaatsvinden door het bureau jeugdzorg. Want je zit natuurlijk met voogdij, gezag en toezicht. Want je moet als minderjarige altijd onder toezicht of voogdij staan.

Ja, dat mag. Je schrijft dat je ouders daarvoor toestemming geven, en dat is belangrijk. Zij blijven voor jou verantwoordelijk, zeker financieel. Je mag in een pleeggezin gaan wonen, bij een tante/oom of oma enz. Welke reden daar ook voor is. Het gebeurt wel vaker met kinderen die een bepaalde hobby hebben die niet overal te beoefenen is. Bijv turnsters die op Papendaal moeten trainen, en daarvoor in de buurt van Arnhem moeten wonen en naar school gaan. Of schaatsers die bij een ijsbaan moeten wonen om dagelijks te kunnen trainen. Maar ook als het niet lekker loopt tussen jou en je ouders, kunnen zij toestemming geven dat je (tijdelijk) elders gaat wonen. En dat mag.

Ik herinner me dat een meisje dat toen een jaar of 14 was, bij mij en mijn vriendin kwam wonen omdat ze niet meer bij haar moeder wou wonen. Haar moeder vond het OK, en iemand van de jeugdpolitie of zo kwam af en toe eens kijken hoe het nog met haar ging. Er is nooit een probleem over gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100