Kan mijn schoonmoeder het hoederecht eisen van mijn zoontjes?

Ik ben papa van twee zoontjes. Mijn vrouw is een maand geleden gestorven in een coma na een aanrijding. Nu wil mijn schoonmoeder het hoederecht opeisen van mijn 4 jarig en 1 jarig zoontje. Volgens haar mag ik niet alleen voor mijn kinderen zorgen omdat ik autisme heb. Ik heb werk en heb mijn zoontjes altijd correct behandeld en opgevoed ook tijdens dat mijn vrouw vaak dagen weg was voor haar werk in het buitenland. Mijn schoonmoeder dreigt met advocaten en psychiaters om mijn hoederecht af te snoepen. Ze denk nogal ouderwets over ouderschap en wil mijn kinderen van me laten afpakken. Ik heb geen strafblad, heb mijn kinderen erkend, heb werk en getuigen genoeg die kunnen aantonen dat ik een goede papa ben. Kan mijn schoonmoeder mijn hoederecht afpakken gewoon omdat ik autisme heb? Ik heb autisme maar kan perfect voor mezelf en mijn kinderen zorgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Neen een schoonmoeder kan niet zomaar het hoedenrecht van de kinderen opeisen als één van de wettige ouders overlijdt. Als één ouder overlijdt heeft de overblijvende ouder gezag. Dat komt u dus toe. De voogdij valt niet open, zoals L s dat genoemd wordt. Vroeger werd er een voogd of familieraad aangesteld, maar dat gebeurt allang niet meer. U als vader zal de goederen en bezittingen van uw kinderen beheren tot zij meerderjarig zijn. Het hoedenrecht heeft geen enkele betekenis meer en is afgeschaft door de wet van 1995. Als u hulp of advies nodig hebt bij de opvoeding van uw kinderen kunt u altijd terecht bij een hulpverlenende instelling. Niemand heeft het recht om zomaar te bepalen of u in staat bent een goede opvoeder voor uw kinderen te zijn. Autisme kent veel verschillende vormen. Er zijn in België honderden alleenstaande ouders met een vorm van autisme. Ik wens u veel kracht toe om het verlies van uw vrouw te verwerken en tevens veel geluk bij de opvoeding van uw kinderen.

Toegevoegd op 17 augustus 2020 17:13: bron
Bronnen:
https://www.belgium.be/nl/familie/kinderen...
https://autismevlaanderen.be/

Nee, als de moeder of vader overlijd, dan heeft de andere ouder het gezag over je kind(eren). Hoederecht bestaat zelfs niet meer, omdat het nu veranderd is in co-ouderschap. Als je nog meerdere vragen heb, zou ik gewoon ff co ouderschap google. Daar vind je heel veel informatie :) succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100