Vanaf welke leeftijd kan je je kind alleen naar school laten lopen?

Misschien een rare vraag maar ik vraag me af vanaf welke leeftijd je je kind alleen naar school kan laten lopen?
Mijn dochter is nu 9 jaar oud. Zij is vrij zelfstandig en kan al heel veel dingen zelf. Zoals haar tanden poetsen, bed opmaken , aankleden, broodje smeren enzovoort. Ze speelt ook al buiten alleen.
Toch breng ik haar ieder dag naar school omdat ik het eng vind. Er is namelijk een autoweg die ze moet oversteken als ze naar school loopt.
Ze is op zich alert en let goed op bij het oversteken. Toch vind ik het eng.
Heeft iemand tips/ideeën hoe ik het beste kan beslissen wanneer ze er klaar voor is? Ze wilt het trouwens zelf wel heel graag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt aan het kind zelf of ze er aan toe is en of je er als ouder vertrouwen in hebt. Sommige kids zijn al heel vroeg zelfstandig en luisteren ook echt naar wat je zegt of uitlegt. Is het kind nog erg speels en snel afgeleid of is het al voorzichtig en alert? Een dochter is er vaak sneller aan toe dan een zoon...zij zijn minder lang speels en al sneller serieus. Ik heb alleen een zoon en die was nooit echt stoer, uitsloverig of dwars. Eigenlijk was hij een rustig, serieus kind en hij was al eens alleen naar school gelopen, omdat het tijd was en ik nog bezig was. Hij had namelijk een hekel aan te laat komen. Ik schrok me wezenloos toen hij ineens weg was, incl. jas en tas....Toen ik op school aankwam was hij al op het plein aan het spelen. Gelukkig was de school dichtbij, maar toch...hij moest 2 drukke verkeersstraten over en een druk fietspad. Ik liet hem de volgende dag ook alleen gaan, omdat hij dat graag wilde maar bleef stiekem achter hem aan lopen om te ontdekken of hij iets over het hoofd zag. Hij bleef echter keurig wachten en links/rechts kijken zoals ik hem geleerd had. Hij was toen 6 jaar oud en alle andere ouders begrepen er niets van, die zouden het dus nooit doen! Misschien komt het omdat ik als kleuter van 5 al noodgedwongen alleen met mijn jongere broertje met de bus naar de kleuterschool moest? Mijn moeder was net bevallen van mijn zusje en ze redde het niet om elke dag dat verre stuk te moeten lopen mét ook nog een kinderwagen en zo vroeg! Ze is een paar keer meegegaan om mij instructies te geven en toen moesten we alleen. Ik kan me nu haar angst levendig voorstellen! Nu heb jij ook een dochter en zij wil erg graag. Dat betekent dat ze ook open zal staan voor waarschuwingen en goede raad. Met 9 jaar is het dus zeker goed mogelijk als ze verantwoordingsbewust is. Ga eens achter haar aan en bekijk wat ze doet. Eerst blijf je nog vlak bij haar maar bemoeit je nergens mee....het is maar dat je in kunt grijpen als het nodig is. Je laat het haar zelf doen! Later kan je dan doen alsof ze alleen mag maar als je het niet vertrouwd kan je altijd nog stiekem op afstand haar gadeslaan. Tja, loslaten is nooit eenvoudig ;-)

Daar kom je maar op 1 manier achter: laat je kind het proberen. leg de regels uit: wat ze wel en niet moet doen

Hangt een beetje van het kind en de verkeerssituatie af. Je kunt de verkeerssituatie die je eng vindt met haar oefenen. Heb je vertrouwen in haar alertheid? Vind je het sowieso spannend om haar los te laten? Mijn zoon fietst vanaf zijn 8e zelfstandig naar school (niet de hele week). Hij mag van mij alleen niet met vriendjes meefietsen, dan is hij te snel afgeleid. Maar ik weet wel dat ik met dezelfde vraag zat: Vanaf welke leeftijd kan het? En ik vond het spannend. Inmiddels ben ik eraan gewend...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100