Mijn kleuter van 4 is bang voor harde geluiden. Wat doe ik daar aan?

Mijn zoontje is eigenlijk altijd bang geweest voor harde geluiden en ik dacht dat hij er misschien wel overheen zou groeien, maar het lijkt de laatste tijd wel nog erger te worden. Soms is hij zelfs bang voor de stofzuiger en vanmorgen wou hij niet eens meer helpen koekjes bakken toen hij de mixer tevoorschijn zag komen. Toch maakt de mixer weinig lawaai zou ik zo zeggen.
Ik heb hem al op allerhande manieren uitgelegd dat er niks is om bang voor te zijn, maar dat helpt dus niet.
Hoe help ik hem hier overheen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Angst voor harde geluiden aanpakken Uitleg geven is stap één. Je kind moet vertrouwd raken met het geluid en het apparaat. Beschrijf hoe hij zich voelt en benadruk dat dit niet erg is. Is je kind bang voor de stofzuiger? Leg hem dan uit dat het zoveel herrie maakt omdat hij het stof moet opzuigen. Laat hem de stofzuiger aanraken als hij nog uit staat en verzeker je kind dat hij geen geluid zal maken. Oefen dit een aantal keer, zodat zijn angst kan afnemen. Belangrijk is dat jij steun en veiligheid biedt als je kind bang is. Zodra hij gewend is aan het apparaat, kun je een stapje verder en de stofzuiger aanzetten als hij in dezelfde kamer is. Kondig dit wel van te voren aan. Tip: Blijft je kind het spannend vinden? Haal er dan een rolmodel bij, bijvoorbeeld zijn knuffel. En laat zien dat hij het ook durft om bij de stofzuiger in de buurt te komen.

Bronnen:
http://www.mamaenzo.nl/peuter/leren/bang-v...

Klinkt misschien raar maar gewoon negeren. Als jij hem geruststelt dan zeg je indirect dat hij reden had om ongerust te zijn. Net doen alsof er niets aan de hand is als je staat te mixen/stofzuigen en totaal geen aandacht geven aan zijn angst. Kan me voorstellen dat dat als moeder moeilijk is te doen maar probeer het eens.

Laat je kind zelf geluid maken. Iets waar je zelf controle over hebt is minder eng. Eerst zachte geluiden zoals met een stokje trommelen op een doos. Doe het zachtjes voor en laat hem dan gezellig mee doen. Ondertussen zing je bijvoorbeeld een liedje dat hij leuk vindt. Gaat dit goed dan kan je een ander geluid proberen zoals bijvoorbeeld belletjes. Leuk? Dan zou je iets aan kunnen bieden waarmee hij een harder geluid kan maken. Trommelen op een plastic bak en later misschien wel op de pannen. Laat hem vooral zelf experimenteren en maak er iets vrolijks van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100