Waarom is zweet van kinderen geurloos?

Beetje rare vraag misschien. Maar kleine kinderen hebben bijvoorbeeld geen deodorant nodig. Waar ligt dat aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zweet is reukloos Ons zweet bestaat voor het grootste deel uit water. Dat verklaart waarom zweet op zich niet ruikt. Die doordringende geur komt er pas als bacteriën het afbreken. De geur is dus de afvalstof die de bacteriën achterlaten. Bacteriën houden zich graag schuil in ruimtes die wat afgesloten en vochtig zijn. Twee van die plaatsen zijn onze oksels en voeten als ze in een schoen zitten. Dat verklaart waarom mensen daar het meest geuren naar zweet. Twee soorten zweet Ons lichaam is bezaaid met een paar miljoen kleine zweetkliertjes die uitmonden net onder de huid. Het zijn deze kliertjes die betrokken zijn met de warmteregeling van ons lichaam. Vanaf de puberteit komt een nieuw soort zweetklier in ons lichaam. Die kliertjes monden uit in de haarwortels van de oksels en rond de geslachtsorganen. Het zweet dat daar vrijkomt heeft een andere samenstelling. De talgkliertjes voegen namelijk een klein beetje talg toe aan dat zweet. En als de bacteriën dat zweet afbreken zal het een sterkere geur nalaten. Precies omdat kindjes alleen het eerste type zweetkliertjes bezitten zal hun zweet minder ruiken. Dat verandert in de puberteit.

Dat ligt aan de apocriene zweetklieren, en die ontwikkelen zich pas in de pubertijd.

ze hebben nog niet dezelfde ontwikkelde zweetklieren als volwassenen

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...

De geurloosheid van kinderen draagt bij tot een grotere overlevingskans in de hele evolutie van de mens...

Dat naarmate men ouder wordt we meer gaan 'stinken' komt omdat zweet ook een afvoermechanisme is van het lichaam die dus afvalstoffen afvoert. En naarmate men ouder wordt, men over het algemeen ongezonder is en meer afvalstoffen hebben.

Kinderen zweten moeilijker omdat ze minder zweetklieren hebben. Ook ontwikkelen hun apocriene zweetklieren zich pas later. Op normale dagen zweten mensen uit de apocriene zweetklieren. Deze zitten in de oksels en rond de tepels. De klieren produceren de bekende zweetlucht, die de natuur bedoeld heeft om een partner aan te trekken. Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt op zich niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren. De meeste zitten in de handpalmen, voetzolen en het gelaat. In de oksel bevindt zich de hoogste concentratie zweetklieren.

Bronnen:
http://www.pmc-roosendaal.nl/nieuwsbrief.a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100