kan je je stiefkind erkennen als je niet samenwoont?

Ik heb een dochter van bijna 8 die niet erkend is door haar biologische papa. Ik heb sinds 2 jaar een vriend die mijn dochter nu ook als zijn dochter beschouwt. Hij wil haar daarom graag erkennen. Maar wij wonen wel niet samen. Kan dit? Iemand hier ervaring mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt als stiefouder ouderlijk gezag over je stiefkind(eren) krijgen. In artikel 1:253t van het Burgerlijk Wetboek staat dat wanneer er slechts één ouder het gezag heeft (bijvoorbeeld omdat de andere biologisch ouder het kind niet heeft erkend) deze juridische ouder samen met zijn of haar partner (de stiefouder) gezamenlijk gezag kan aanvragen. Een verzoek om gezamenlijk gezag moet worden gericht aan de rechtbank. Voor een dergelijke procedure heb je een advocaat nodig. Na inwilliging van dat verzoek zijn jullie beide verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Een kind kan maximaal twee juridische ouders hebben. Jullie hoeven voor de wet niet geregistreerd als partners of gehuwd te zijn. Wel kan dit gegeven belemmerend werken in de procedure. Toegevoegd na 2 minuten: Met mijn laatste zin bedoel ik dat de rechter, voor het welzijn van het kind, door kan vragen over jullie relatie en de motivatie om als niet samenwonend partner gezag te krijgen.

Als de biologische vader het kind niet erkent, en de moeder vind het goed kan dit ook via de burgerlijke stand geregeld worden. Hiervoor ga je gewoon naar het gemeentehuis. Geen advocaat, geen rechtbank gewoon met zijn 2e (stiefvader en biologische moeder) wel zal worden onderzocht of het kind niet al erkent is. Zoals in de vorige reactie kan een kind slechts 2 juridische ouders hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100