Onze zoon van drie speelt spelletjes uit is dit normaal?

Onze zoon van drie heeft met sinterklaas een DS gekregen. Hij heeft nu al Mario Land uitgespeeld tot het laatste level en bijna alle geheimen gevonden... Hij speelt best veel op het apparaat en word erg boos als we hem afpakken. Zelf zijn we niet zo goed als hij in spellen en vragen ons af of het normaal is voor een kind van drie om spellen binnen vijf dagen helemaal uit te spelen? Moeten we de DS afpakken? Of juist stimuleren omdat dat hij er zo goed in is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leuk voor jullie zoontje dat hij zo gelukkig is met zijn nieuwe speeltje. Dat hij het beter kan dan jullie is niet zo verbazingwekkend, op de een of andere manier snappen jonge kinderen dat soort dingen veel sneller dan volwassenen. Ik heb zelf twee dochters van 1 1/2 en 3 die precies weten hoe een touchscreen telefoon werkt, terwijl wij thuis niks van dit soort moderne apparatuur in huis hebben, niet eens een t.v.! Maar de paar keer dat zij een smartfoon in handen gehad hebben was voor hen genoeg om helemaal door te hebben hoe het werkt, ikzelf zou niet eens weten hoe je zo ding aan zet! Ik ben zelf niet zo'n fan van dit soort 'speelgoed' voor kleintjes. Ik denk dat kinderen die de hele dag computerspelletjes en dergelijk spelen en hoop andere dingen, zoals b.v. creativiteit niet of slecht ontwikkelen. Ik zou je zoon niet aanmoedigen om meer te spelen. Afpakken is op dit moment misschien wat overdreven, hij heeft de DS nog maar net een paar dagen! Laat hem nog maar een weekje spelen, misschien raakt hij er op een gegeven moment vanzelf op uitgekeken. Ik zou in iedergeval voorlopig geen nieuwe spelletjes aanschaffen. Als hij over een week of twee nog steeds de hele tijd met zijn DS zit zou ik toch hem daar wat in gaan beperken. Verstop het ding een keer wanneer hij in bed ligt en geef hem pas 's avonds terug zodat hij dan een half uurtje ofzo kan spelen. Vergeet niet dat een kind op die leeftijd ook echt moet tekenen, bouwen, rennen, klimmen om al zijn lichamelijke en geestelijke vaardigheden te ontwikkelen, een paar daagjes wat minder is niet zo erg, maar laat het niet uit de hand lopen. Toegevoegd na 29 minuten: Nog even een toevoeging om de eigenlijke vraag te beantwoorden, of het normaal is dat je zoon spelletjes uit speelt. Tja, wat is normaal? Niet alle kinderen van deze leeftijd zullen dit kunnen. Dat hij het veel beter kan dan jullie als volwassenen is wel heel normaal. Kinderhersentjes zijn er nu eenmaal op ingesteld om binnen een korte tijd ontzettend veel te leren. In drie jaar hebben (de meeste) kinderen al leren praten en hebben ze vrijwel alle lichamelijke basis vaardigheden onder de knie. Een computerspelletje is daarmee vergeleken een eitje! Je bent als ouder natuurlijk trots dat hij ergens in uitblinkt, dat hij bewijst een pienter ventje te zijn. Toch zou ik er wel mee oppassen. Vergeet niet dat het ook een verslaving kan worden!

Tja de moderne apparatuur wordt natuurlijk steeds sneller door steeds jongere mensen begrepen, al is drie wel erg jong? Ikzelf mocht vroeger altijd maar een uurtje per dag op mijn DS (met geluk 1,5-2 uur als het regende en er niks op tv was en mijn zusje naar een vriendinnetje was bijv.) , dit was een duidelijk afspraak en hier was ook niet over te discussiëren. Ik zou adviseren de DS niet af te pakken, maar er wel wat duidelijkere regels aan te binden, zoals een maximum tijd per dag, zodat hij ook nog ruimte heeft om zich te ontwikkelen wat betreft creativiteit en socialiteit :)

Ja dat is uitzonderlijk, juist de mariospellen zijn niet zo snel uit te spelen maar hij speelt dus ook te vaak dat is wel duidelijk. Laat hem spelen op een duidelijk deel van de dag, bijvoorbeeld onder het eten koken of iets dergelijks zodat je daarna gaat eten en hij wel moet stoppen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100