Hoe help ik mijn zoontje van zijn (doods)angst van haren-wassen af?

Ik heb hier al tal van fora over doorgespit, ik ben er al achter dat dit probleem zeer veel voorkomt en uiteenlopende redenen kan hebben. Maar, de oplossingen zijn tegenstrijdig. Ik zal proberen de situatie zo duidelijk mogelijk uit een te zetten. Mijn zoontje is 2 jaar, 25 maanden om precies te zijn. Een vrolijk ventje die eigenlijk verder nooit ergens moeilijk over doet. Behalve dat haren wassen. Dat is gewoonweg een drama. Krijsen en gillen, huilen, trappelen en slaan. Gewoon douchen of in bad is geen enkel probleem, maar oh wee als je met de shampoo aan komt zetten (baby shampoo uiteraard!!!!!)
Daarbij maakt het niet uit wie het doet en hoe je doet. Spelenderwijs, geruststellend, streng of boos. En mijn vrouw is intussen zover dat ze het zolang mogelijk of wacht tot ik het op me neem, dat kan natuurlijk niet. Ik kan niet bedenken wat de oorzaak hiervan is, en hoe ik het op moet lossen. Hij kan in tussen 5-woords en soms 6-woords zinnen gebruiken, dus ik krijg de indruk dat hij veel begrijpt van wat wij zeggen. Ouders, therapeuten, help! Want ik kan me zo voorstellen dat deze situatie traumatisch kan zijn voor zo'n kleintje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

herkenbaar die blinde paniek! (pff... mijn meid was net een mager speenvarken als haar haren gewassen moeten worden) wat ik merkte was het de angst omdat mijn dochter zelf de regie niet had over wat er gebeurde, en het in feite niet ging om het haren wassen zelf. (al is water in de ogen niet prettig op zo'n leeftijd) wat ik deed was zelf rustig blijven, aangeven wat er ging gebeuren, en haar deel van uit laten maken van het gebeuren zodat ze het niet enkel hoeft te ondergaan. ik zocht met haar een speciale shampoo uit wat haar goedkeuring kon wegdragen. rook het lekker genoeg? was het flesje mooi genoeg? prima, dan doen we die andere weg want dat is idd niets, we nemen DEZE voortaan. eenmaal thuis las ik (hoe toevallig) op de achterkant dat het speciale shampoo was voor kinderen die haren wassen met andere shampoo niet prettig vinden, maar het wel de bedoeling is dat ouders en kinderen elkaar helpen en afspraken maken over het haren wassen. er stond ook op dat er speciaal washandje bij hoorde waar kinderen mee konden spelen in bad, maar wat ze ook voor hun ogen kunnen houden als de speciale shampoo uitgespoeld wordt. regeltje 1 voor en na het haren wassen is het pret tijd. (deed shampoo op het natte washand en hier blies ik in om mooie bellen te maken die kapot gemaakt konden worden, waar je het kind een 'sneeuwpop' van kan maken etc. (shampoo is ook leuk) na het haren wassen mocht mijn dochter zelf bedenken waar ze mee ging spelen. geef duidelijk aan wanneer het 'voor' en 'na' ritueel ingaat, en wanneer je haren gaat wassen. kinderen snappen begrippen als 'straks, nog even, etc niet, dus een kookwekkertje met 'nog zoveel streepjes' deed wonderen bij mijn dochter. (dus niet na het harenwassen z.s.m. uit bad, want dan stapt een kind hier de volgende keer niet meer onspannen in: ze onthouden de laatste ervarin, en koppelen dit aan bad, en nog meer aan haren wassen zodat het steed meer beladen wordt) (verder in reacties)

Het is misschien een beetje vergezocht maar stel dat het haar liggend wordt gewassen (zoals bij de kapper liggend in een spoelbak). Er komt zo nauwelijks water in de ogen. Een beetje creatieviteit en een douchkop die je eraf kan pakken heb je wel nodig :)

Onze zoon had het ook. Wij hadden zoiets van: niet zeuren kerel, washandje voor je ogen en doorzetten, evt een beloning naderhand. Hij heeft er zeker geen trauma aan overgehouden. Niet alles in het leven is even comfortabel.

Wat erg voor jullie zoontje dat hij hier moeite mee heeft. Een spirituele uitleg hierop kan zijn dat hij verdronken is in een vorig leven en daardoor de angst heeft van water over zijn hoofd. Maar dan zal hij waarschijnlijk als baby ook het in badje gaan niet als prettig hebben ervaren. Mischien een herkenningspunt voor jullie?Maar dit terzijde. Misschien kan je je zoontje zelf zijn haren laten wassen. Geef hem een natte washand waarmee hij over zijn haren wrijft. Laat de shampoo eerst achterwege en naarmate het beter gaat kan je de shampoo toevoegen op het washandje. Neem hiervoor de tijd en geef je zoontje gevoelsmatig de ruimte om het op zijn manier te doen zonder dwang. Al wrijft hij maar 2x over zijn hoofd dan is het al genoeg: "goed zo!!" prijs je hem. En ga dan lekker verder met badderen. Ook kan je hem een pop in bad geven waarvan hij de haren wast. Maak er geen halszaak meer van dan komt het vanzelf goed. Zolang hij die druk ervaart bij jullie zal hij zich hier tegen ook verzetten. Een kind heeft gevoelsmatig ruimte nodig om het op zijn eigen manier te doen en alles te ontdekken en daardoor zelfvertrouwwen op te bouwen, gaat het mis nix aan de hand, dan zijn papa en mama daar om je te helpen.

Omdat je niet schrijft, wat jullie allemaal al hebt geprobeerd, wordt het lastig te antwoorden; ik doe een poging, misschien heb je er iets aan. Ook mijn zoon had dit probleem als kleintje en wat geholpen heeft is een combinatie van dingen. - Ten eerste: mijn eigen houding veranderen. Als je tevoren al het idee hebt "ojee, zometeen gaat het weer gebeuren, de ellende" dan straal je dat in lichaamshouding ook uit. Vooral kleintjes zijn daar erg gevoelig voor. - Douchen of badderen is geen probleem schrijf je. Als hij water op z'n koppie accepteert, doe dan es een poos alleen dat, dus geen shampoo. Zeg hem dat ook. Leg het uit. - Gebruik je al zeep en zo van Zwitsal: houden zo! Zo niet, ga dat doen, zodat hij ook de geur niet meer associeert met de shampoo, want dan ruiken alle spulletjes die je gebruikt naar hetzelfde. Wat namelijk kan is, dat hij de shampoo herkent aan de geur en alleen al daarvan de paniek inslaat. - Vertel verhaaltjes waar haren wassen in voorkomt, misschien is er een boekje met o.a. dit onderwerp, zoek op internet een leuk kinderfilmpje met dit onderwerp. Laat hem erbij zijn als je zelf je haren wast, zonder dat hij gewassen wordt. Dus gewoon erbij zijn, verder niks. Maak dat tot een feestje, maak grapjes, doe gek met die shampoo bij jezelf, laat hem lachen. - Doe de shampo in een afsluitbaar bakje of in een gezellig gekleurd flesje of in iets met een onderwerp, waar hij dol op is. Dat Zwitsal flesje doe je dus weg, omdat hij dat waarschijnlijk associeert met "ellende!!!!". Je kunt natuurlijk ook een ander kindermerk shampoo uitproberen. - Pas als hij totaal ontspannen reageert na bovenstaande laat je hem opnieuw kennis maken met de shampoo, en maak er een enorm leuk spel van, een feestje. Iedere keer weer: voor hem, maar óók voor jezelf!! Laat hem er zelf mee experimenteren, doe het voor bij jezelf, bij een knuffel, bij een pop. Niet meteen de haren wassen dus, laat hem zelf maar spelen ermee. Grote kans, dat-ie op een gegeven moment zelf shampoo op 'n koppie doet. Duik er dan niet op om es effe lekker te wassen ;-)), maar laat het hem zelf doen. Sorry voor het lange verhaal; is niet mijn gewoonte. Succes!

Mijn zoon had dat vroeger ook We hebben het spelendewijs in de zomer buiten in het zwembadje aangeleerd Zelf laten doen bij zn zusje en de hond En uiteindelijk bij zich zelf Uiteraard met wat hulp en veel geduld Sucses

Leg je zoontje eerst uit wat shampoo is en dat het helemaal niet leuk is om vuil haar te hebben en dat mama daarom het haar moet wassen. Laat zien dat jij dat ook doet! Dat is voor een kind erg belangrijk! Als mama dat doet hmmm dan is het toch zo erg niet... Je kan ook de fles shampoo op de kast zetten als hij aan het spelen is dan kijkt hij niet meer naar die fles van: AAAAH! die fles oh nee oh nee... Teken een gezichtje op de fles en noem de fles Tom! zon dingen, Alle beetjes helpen. Belonen! heel belangrijk, Je zegt dat hij stickers moet sparen dat als hij niet huilt dat hij een sticker krijgt! en bij 10 stickers mag hij een speelgoedje uitkiezen! Alle beetjes helpen! en als het echt niet overgaat bel naar derek ogilvie :D of gewoon een kinderpsycholoog natuurlijk.

Houd zijn haren kort en vergeet de shampoo een poos. In bad en onder de douche worden kinderhaartjes echt wel schoon. Na een paar weken, als haren wassen totaal geen issue is tijdens de wasbeurt, kun je ook vluchtig zijn hoofd wassen met een milde douche gel voor babies. Groot kans dat hij het gewoon toelaat. Pas als alle strubbelingen weg zijn kun je weer shampoo proberen.

Veel kinderen vinden het vervelend om hun haar te wassen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor shampoo in hun ogen (kindershampoo of niet, het blijft vervelend) of vinden het gevoel van stromend water op hun hoofd naar. Is het traumatisch? Waarschijnlijk meer voor je vrouw en voor jou dan voor je zoon. Het belangrijkste is dat je er niet in mee gaat, omdat hij dan het idee krijgt dat er ook echt iets is om bang voor te zijn. Dus geen acht slaan op zijn gekrijs en gewoon zijn haren wassen. Zing eventueel een liedje tijdens het wassen en als je klaar bent, kun je natuurlijk wel even zeggen; Nou, zo erg was het toch niet? Je geeft aan dat hij veel begrijpt, maar hij is 2, hij heeft er echt geen boodschap aan als jullie zeggen dat het nodig is. Hij vindt het niet leuk, punt uit. En luistert toch niet naar argumenten, daar is hij nog te klein voor! Het is even doorzetten, want niemand vind het leuk als zijn kind zo tekeer gaat, maar ze groeien er overheen. Echt waar!

Maak er niet zo'n punt van zou ik zeggen. Was dat haar gewoon, al gilt hij de wereld bij elkaar. 6 seconden nadat het is uitgespoeld lacht hij weer hoor. Mijn zoon deed precies hetzelfde op die leeftijd. Je bent als ouder geneigd te denken (had ik ook eerst) dat er iets vreselijks aan de hand is. Nou dat is er niet hoor. Hij heeft geen doodsangst, het is gewoon een machtsspelletje van dat kind. Niet toegeven. Gewoon wassen! Dat kind is niet van marsepein. Hij overleefd dat wel, heus! Mijn zoon is ondertussen 8, en hij wast al jaren zijn haren zelf, vrolijk onder de douche. Toegevoegd na 16 minuten: Nog een nuance: Ik denk dat hoe meer beladenheid er in zit van uit jezelf, hoe meer het kind zal gaan krijsen. Tenslotte ben jij als ouder het voorbeeld voor je kind, hij voelt feilloos aan wanneer je zelf gestrest bent. En als jij gestrest ben met (of zelfs al voor) het haren wassen, dan moet het wel iets ergs zijn. Dus nog een reden voor het kind om zich te verzetten.

Je kunt een paar kanten op: 1 Als hij water op het haar wel ok vindt zou ik hem zeker tot kerst niet meer vermoeien met shampoo. Shampoo is helemaal niet zo nodig. Gooi de bekende fles weg en kom in december met een nieuwe fles en een hoop blabla over hoe groot hij nu is. Leer hem tellen: 1-10 en zeg dat het bij 10 voorbij is en zorg dat dat ook zo is: 10 tellen voor inzepen en 10 tellen voor afspoelen. 2 Koop een shampooklep: http://www.baby-walz.nl/index.php?a833<nr=103911849&L=3&campaign=Affiliate/Affiliate4You/babywalz&mb3_partner=a4u&group=55170&product=6483710&ordernumber=180360&a4yTrackingId=23630923&wtr=750&zlg=614&mb3_wersch=750614 maar zorg ook weer dat je er heel vastberaden in gaat desnoods met een beloningssysteem en dat tellensysteem van hierboven. Tel altijd zelf natuurlijk ook hardop. Oefen desnoods bij jezelf hoeveel tellen je nodig hebt. Het is echt geen kindermishandeling om dit die max 20 tellen om de 3 dagen (vaker hoeft echt niet) bij je kind te doen maar je moet het wel zelf willen. Het is hetzelfde als je kind laten huilen midden in de nacht omdat het moet gaan slapen maar dat duurt vaak veel langer dan die shampoo. Als je het niet wil: ga dan punt 1 volgen. Haal de druk eraf voor een paar maanden en probeer het dan weer eens. Als je kind ook geen water in het haar wil wordt het wat lastiger dan moet je het met een nat washandje over het hoofd doen als eerste stap, dus geen enorme waterstralen. Sowieso is dat ook een idee. Zet een tuinstoeltje in de badkamer, kleed je kind uit en 'was' het haar met eerst een vochtig washandje, dan een washandje met een druppeltje shampoo (van tevoren klaar leggen, niet die fles laten zien) en dan nog een nat washandje en klaar. Dit kan natuurlijk ook in bad.

Ik ken het probleem, en het is bij mijn dochter in de loop van het derde jaar minder erg geworden. We wasten haar haren niet vaak, om dezelfde reden als jij, en omdat in onze ervaring kinderharen niet erg vies worden, tenzij van eten. Er is dus hoop! Hier een paar ideeën voor een oplossing: - Met een druipend nat washandje over de haren strijken kan het ergste vuil eruit halen. Misschien vindt je zoon dat minder eng. - Als je met shampoo en in bad zijn haren wast: terwijl je zoon zijn hoofd achterover houdt kun je met een bakje water zijn haren uitspoelen i.p.v. met de douchekop minder eng zijn voor je kind. - Er bestaan grote rubberen ringen die je als een hoedje opzet zodat er echt geen water in de ogen van je kind kan komen tijdens het haren wassen. - Als het hem goed staat zou je hem een heeel kort kapsel kunnen geven, dan is het probleem van vieze haren sowieso minder groot.

Hoe onbegrijpelijk voor ons als ouders, het kan voor die kleintjes echt een drama zijn. Helaas had onze dochter het ook, en die was dan weliswaar 3 bijna 4, maar die hebben we onder het mom van niet lullen maar poetsen geleerd dat het een moetje is, en je er zo lekker van gaat ruiken. Altijd een washandje bij de hand of in haar handen, en huilen en brullen, jazeker, maar zoals ook al enkele keren opgemerkt, geef je kind de regie (tot op zekere hoogte), ik gaf aan wat ik deed, hoe lang het zou duren, hoe lang het nog duurde, en gedurende het uitspoelen vertellen wat je doet, hoeveel shampoo er nog uit moet, hoe schoon het er al uitziet, hoe trots je bent, hoe trots de andere ouder zal zijn, etc. Het komt echt wel goed, maar kost een hoop tijd en geduld. Succes!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100