mijn zoontje is een stiekeme snoeper wat kan ik daar tegen doen?

Toegevoegd na 13 minuten:
hij is 7 jaar en mijn vriend haalt het snoep in huis,
hij is heel lief alleen wil hij nooit luisteren als ik zeg dat hij geen snoep meer mag kopen.
mijn vriend biedt hem ook vaak een snoepje aan als ik er niet ben.
WAT KAN IK NOG MEER DOEN???

Toegevoegd na 13 minuten:
hij is 7 jaar en mijn vriend haalt het snoep in huis,
hij is heel lief alleen wil hij nooit luisteren als ik zeg dat hij geen snoep meer mag kopen.
mijn vriend biedt hem ook vaak een snoepje aan als ik er niet ben.
WAT KAN IK NOG MEER DOEN???

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij nog klein is, geen snoep in huis halen, als hij groter is, ook weinig aanbieden, maar voorkomen kun je het dan niet meer, hij krijgt het van vriendjes en koopt dan van zijn zakgeld snoep, praat met hem over de gevolgen van veel snoepen, het tandbederf en suikerziekte, maar de kans dat dat niet werkt blijft groot. Toegevoegd na 19 minuten: Ga eens een goed gesprek aan met je vriend, hij moet jouw manier van opvoeden respecteren, jullie moeten op 1 lijn zien te komen, duidelijkheid is ook voor jouw zoon belangrijk.

Beetje weinig informatie (hoe oud, wat bedoel je met stiekem?) Als je bedoelt dat hij stiekem snoep steelt van zijn ouders dan zou ik uitleggen dat hij voortaan zijn snoepjes krijgt, op zaterdagavond voor de hele week. Stop die uitgeteld in zijn eigen trommel en houd de rest apart. Als hij al wat ouder is zul je het hem moeten leren en kun je de overige snoepjes uitgeteld in een andere trommel bewaren en zeggen dat hij de week erna geen snoep krijgt als daar uit gejat is. Als hij nog wat ouder is ga je geen weekbudget meer geven maar leg je hem gewoon uit dat hij niet meer moet stelen want dan is er een week geen snoep meer voor hem. Toegevoegd na 18 minuten: Koopt je zoontje nu snoep én je vriend of alleen je vriend? Hoe komt je zoontje dan aan geld? Als het van zijn zakgeld is moet je het of goed vinden of afspraken maken dat hij van zakgeld geen snoep moet kopen. Als je vriend zich niet aan de afspraken houdt zul je eerst je vriend moeten gaan opvoeden.

Dan ligt het probleem niet bij jouw zoontje maar bij jouw vriend. Een kind van 7 zal niet snel een snoepje weigeren. Je zult dus dit probleem met jouw vriend moeten oplossen. Wat is de reden waarom hij steeds snoep koopt, tegen jouw wil? Weet je waar hij dat snoep heeft liggen? Dan ga je het pakken en gooi je het in de vuilnisbak, waar vriend en zoon bij zijn. Je moet er voor zorgen dat jouw standpunt duidelijk is, voor beiden!

Ik ga ervan uit dat je vriend een volwassen man is. Jij bent verantwoordelijk voor je zoon, dus zorg dat je vriend je steunt bij de opvoeding van je zoon. Geef wel aan dat je het fijn vind dat hij gek is op je zoontje (neem ik gemakshalve even aan), en dat je graag overleg wil hoe vaak er snoep in huis wordt gehaald. Laat je vriend gerust snoep blijven halen maar maak hier duidelijk afspraken over. Het alternatief is nl. minder leuk: als hij zijn verantwoordelijkheid niet aankan zul je maatregelen moeten nemen. Ook richting je zoontje kun je goede afspraken maken. Bijv. dat jij of je vriend dagelijks een klein snoepbakje voor je zoontje maakt. Dan bepaal jij (in overleg met je vriend) hoeveel erin gaat en of je zoontje het de hele dag over doet, of het in 1x opmaakt, hoe dan ook, je hebt hierin geen zorgen meer. Maak hier een win-win situatie van! Mocht je zoontje snoep pikken: doe al het snoep in een doos/kistje met een hangslot erop oid.

hoe meer je verbiedt, hoe aantrekkelijker het wordt voor je zoontje. je kunt je vriend niet verbieden snoep te kopen, maar hem wel dringend vragen om je zoontje niets meer aan te bieden. wat misschien een oplossing is, is de introductie van de 'snoeptrommel' daarin doe jij zelf goede (minder slechte) snoepjes die je zoontje 'af en toe' op afspraak met jou mag pakken (1 of 2). dát zou een oplossing kunnen zijn, als je aan de andere kant je vriend 'in toom' kunt houden... sterkte en succes !

mijn dochter van 8 deed dat tot vorig jaar ook nog. we gaven haar steeds langer geen snoep, dat ten eerste.Van wie ze snoep stal, daar moest ze snoep voor terug kopen. Bovendien legde ik uit dat stelen een voordeel kan hebben wanneer je echt al weken niet gegeten hebt, Dan steel je een brood bij de bakker, dan heeft het zin. Nu ze steelt van mensen van wie ze houdt zonder geldige reden is het een rotgevoel, dat geeft ze toe. Bovendien raakt ze de band kwijt met die mensen. Die mensen vertrouwen haar niet meer. Laten haar niet meer alleen thuis, verstoppen het snoep... Vriendjes willen niet meer met haar spelen. Zo legde ik dat uit. Op die manier krijg je terug wat je bij een ander doet. De gevolgen in het groot. Kortom: Doordat ze stal raakte ze meer dan wie ook zichzelf. Dit alles maakte diepe indruk bij haar. Het tegenovergestelde gebeurde. Ze is zuinig met snoep en vraagt er nu netjes om. Koopt snoep van haar eigen zakgeld soms en deelt dat met iedereen.

Het kinderachtigste is, om het oude uit de kast te halen, namelijk: Eten totdat hij er geen pap meer van lust. Meestal is het zo, als iets heel moeilijk te krijgen is, gaan mensen er des te meer moeite voor doen. Als het makkelijk/veel te krijgen is, is het niet zo interessant meer. Andere optie is het ergens verstoppen waar hij het niet kan vinden. Extreemste geval een slotje er op. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

stel je komt thuis en je merkt dat hij eens snoepje gepakt heeft. dan ga je naar hem toe en vraag je rustig of hij een snoepje gepakt heeft, zegt hij nee maar zie je dat hij jokt(doen alle kinderen rond deze leeftijd) wordt dan niet boos en zeg hem: ik wordt niet boos als je het eerlijk zegt,(dan zeggen ze meestal wel de waarheid) dan zeg je ik hoor dat jij stiekem een snoepje gepakt hebt. dan zeg je dat je het niet leuk/fijn vind. dan de waarom, omdat het slecht is voor je als je zoveel snoept/ of dat je het niet fijn vind dat als hij stiekem snoept. dan ga je door: dan zeg je: zou je de volgende keer eerst vragen of je een snoepje mag/ wacht de volgende keer tot dat mamma/pappa er is en dan vraag je of je een snoepje mag deze mannier de 4 feedback regels gebruiken wij op de kinderopvang en het werkt prima regel 1 feitelijk gedrag feitelijk zeggen wat hij deed of doet ik zag dat jij stiekem een snoepje gepakt heeft regel 2 zeggen wat het met je doet het gevoel wat je er bij krijgt ik vind dat niet leuk/fijn regel 3 reden waarom je de feedback geeft omdat ik dan niet zie hoeveel jij snoept en veel snoepjes zijn slecht voor jouw buik regel 4 verandering wat wil je anders hebben de volgende keer wil ik dat je wacht tot dat mamma/pappa er zijn en dat je dan om een snoepje vraagt. bij negatieve feedback altijd regel 1 en 4 zeggen en bij positief regel 1 en 2/3

Bronnen:
vak sociale vaardigheden opleiding kinderopvang

Er bestaan snoepjes uit de fop winkel en als je die snoepjes opeet heb je bijv. een blauwe tong. Het zoontje kan dan niet meer stiekem snoepen zonder dat je het weet en hij durft dan minder snel een snoepje te pakken, want hij weet dat je erachter komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100