is het verplicht om schoolgeld aan de basisschool te betalen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij ons niet. Was een vrijwillige ouderbijdrage. Maar als je niet meedeed ontving je 3 herinneringsbrieven ;-)

Nee, niet als je het niet kunt betalen, dan moet de staat er voor opdraaien...

Nee, je bent dat niet verplicht. Heb je problemen met betalen kun je altijd met het hoofd hierover praten. Niets zeggen en niet betalen leidt tot verwarring.

Nee, het is niet verplicht. Ook als je het wel kan betalen hoef je dit niet. Maar let wel, je kind mag vervolgens nergens meer aan meedoen als dat ook maar 'iets' kost van de school. Dus geen knutseluurtje, geen uitjes etc etc. Betalen is dus wel verstandig, behalve als je dit echt niet kunt en dit kan aantonen valt er over te praten.

Nee, wat je op de basisschool moet betalen is de vrijwillige (!) ouderbijdrage, het bedrag verschilt per school, en ze kunnen je niet verplichten die te voldoen. Dat is echter wel het geld waarvoor in de regel de leuke dingen voor de kinderen worden gedaan; de schoolreisjes, de feesten zoals sinterklaas en kerst, de extraatjes..... Als je het niet erg vind dat je kind van die activiteiten wordt buitengesloten OF dat de andere ouders onevenredig meer moeten betalen of het budget heel krap wordt omdat meer ouders niet willen betalen (dat begint bij ons op school een probleem te worden), is dat natuurlijk prima. Als je het niet KUNT betalen, is er met de school daarvoor meestal wel een oplossing te bedenken; meestal is daar wel een potje / wat ruimte voor.

Nee het schoolgeld, of ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage. Nederland vindt onderwijs belangrijk. Zo belangrijk dat de overheid een groot gedeelte van de schoolkosten op zich neemt om onderwijs voor iedereen toegankelijk te houden. Deze overheidsbijdrage betekent helaas niet dat er geld is om letterlijk alles te bekostigen, maar wel voldoende voor de kosten van het gebouw, het personeel en het onderwijsmateriaal. Er blijft een gedeelte van de kosten voor uw eigen rekening: schoolkosten. Dit zijn de kosten die samenhangen met school en onderwijs, maar niet wettelijk zijn vastgelegd. Deze schoolkosten kunnen bestaan uit: Sinterklaas, excursies, een paar dagen op kamp of schoolfoto’s, maar ook reprokosten en sportdag. Basisscholen mogen een financiële bijdrage vragen om deze activiteiten te betalen. Dit is de vrijwillige ouderbijdrage, schoolfondsbijdrage of leerling-bijdrage. Zoals de naam al doet vermoeden is de bijdrage vrijwillig, maar wetende dat de school sterk afhankelijk is van de ouderbijdrage, krijgt het toch een beetje een verplicht karakter. De hoogte van de bijdrage bepaalt de school zelf en verschilt onderling sterk. Toegevoegd na 29 minuten: In de praktijk is het zo dat mensen dit schoolgeld vaak niet willen betalen als ze weten dat het niet verplicht is. Het gaat om kosten die school maakt om de school wat leuke extra's te bieden. Denk aan een schoolkrant, Sinterklaas, een thema, een excursie etc. Deze schoolkosten worden niet door het rijk vergoed en mogen ze als 'vrijwillige ouderbijdrage' aan de ouders berekenen. Er zijn ouders die weigeren om deze bijdrage te betalen. Dit is voor de school vervelend, want dit geld moet ergens vandaan komen. Vaak zetten ze om die reden sancties op deze weigering (bijv. kind wordt uitgesloten van deelname van sommige 'extra's'). Maar als je dit echt niet kunt betalen, kun je contact met school opnemen. Vaak is er dan wel een mogelijkheid om de situatie op te lossen. Maar omdat er ook veel ouders die 'wegeren te betalen', zul je de situatie dan toe moeten lichten.

Bronnen:
http://www.geldenrecht.nl/artikel/2007-09-...
samenwerkingsverband met basisscholen

Nee je bent niet verplicht.!

Bij ons staat er 'vrijwillig verplicht' in dé brief...

Dat ligt aan de vorm van het onderwijs. In principe is onderwijs in NL verplicht én gratis, maar bijzonder onderwijs (protestant, katholiek, Vrije School, etc.) vraagt vaak wel een vorm van schoolgeld. Op zich is dat nog wel aanvechtbaar, maar vaak een heilloze weg. Openbaar onderwijs mag geen voorwaarden stellen aan toelating,dus ook geen financiele.

Bronnen:
www.50tien.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100