Is het een achterstand in de ontwikkeling als een baby van achteneenhalve maand begint met omrollen?

Mijn baby is 8,5 mnd. Hij begint nu met omrollen maar het gaat moeilijk en het is wel aan de late kant. zou ik met hem naar een kinderfysiotherapeut moeten gaan (of een manuele therapeut) of kan ik beter even afwachten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

er zijn zoveel kinderen die zich niet in een schema laten proppen (of het nu gaat om poepen, plassen, lengte gewicht, ontwikkeling, lopen, staan, omrollen etc maakt in feite niet uit) omdat er uitschieters naar boven en naar beneden zijn komt met de gemiddelden waar men zo op is gefocust. voor een baby is het geen race en deze kent geen prestatiedrang en doet alles op zijn eigen tempo. als je kindje zich verder goed ontwikkelt (zo ongeveer volgens schema maar op eigen tempo) is er niets aan de hand. een baby kan binnen een dag ontkennen dat het om kan draaien en veranderen in een ware tuimelaar, dus ik zou me niet focussen op de gemiddelden (het zijn #gemiddelden# en bovendien tijdsopnames). laat je ook niet gek maken door andere ouders (die van mij kan dit en dat al, en die van jou?) je kan proberen je kindje te 'verleiden' met wat speelgoed om te zien of het zich hierdoor om wil draaien, maar nogmaals: ieder kindje doet alles op zijn eigen tempo want het zijn nu eenmaal geen voorgeprogrammeerde mini robotjes. als je je echt zorgen maakt (los van de strakke schema's en prestatie gerichtheid) kan je vragen op het consultatiebureau hoe je je kindje nog meer kan motiveren, en eventueel nadenken over therapie. als je kindje geen duidelijke voorkeurshouding heeft zou ik me echt geen zorgen maken (en als het wel een duidelijke voorkeurshouding heeft is mijn ervaring dat een chiropractor hier een hele goede en snelle resultaten kan boeken)

elke baby heeft zijn eigen tempo als je je zorgen maakt ga dan naar het spreekuur van je consultatieburo

Nou volgens mij hoef je niet naar een fysiotherapeut te gaan. Wacht het allemaal lekker af, want de meeste baby's rollen om met 6 tot 8 maanden. Dat hij wat later is, wil niks zeggen en je hoeft je er echt niet druk om te maken. Je kind is nu 8,5 maand. Als hij over een paar maanden nog steeds niet is omgedraaid kan je wel hulp in schakelen, maar voor nu zou ik het gewoon aankijken. Kindjes doen over elke stap wel een week of 2,3 wat, en je kan je kindje ook helpen door speelgoed naast hem neer te leggen wat hij dan kan pakken. Ze zeggen bij het CB (consultatieburau), dit en dit moet je kind kunnen rond die en die maand, maar vergeet niet dat wat je kind moet kunnen doen, dat dat het landelijk gemiddelde is van duizenden baby's en statistieken en dat er geen gemiddeld kind bestaat die precies doet wat ze bij het CB willen dat je kind doet. Het ene kind wandelt al met zes maanden, de andere loopt pas met twee jaar. De een die kruipt niet, maar gaat op zijn billetjes je huis door en de ander die slaat alles over, blijft liggen waar hij ligt en zomaar op een dag kan hij lopen. Het ene kind praat pas met 3 jaar, en het andere brabbelt al met zes maanden enz, enz, enz. Geen enkel kind is hetzelfde, zoals ook geen enkele volwassene hetzelfde is. Ik had zelf ook een kind die steeds iets moest "kunnen" als hij naar het consultatiebureau moest en als ik daar dan was, dan kon hij het ineens, terwijl ik het nog niet gezien had. Bekijk deze website eens: http://www.gc-beverwaard.nl/index.php?id=97

Bronnen:
mijzelf, ben moeder van 3

Het beste kan je een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut bellen en het probleem voorleggen. Die weten er meer van dan de goeievraag-beantwoorders. Vaak is het zo dat een kind even precies voorgedaan moet worden hoe een beweging gaat en dan kunnen ze het vaak zelf vrij snel daarna (ervaring). Verder heb ik ook begrepen dat het allerbelangrijkst is dat de baby's de dingen in de goede volgorde dingen leren. Dus bijvoorbeeld eerst leren kruipen en dan leren staan.

als ik jou was(maar dat ben ik niet ;))zou ik afwachten.Mijn jongste dochter is met alles langzaam,ze is nu ruim 18 maanden en staat nu heel af en toe zelfstandig.van lopen is nog geen sprake!Wat ik zeggen wil, ik kreeg het advies van professionals dat je in de gaten moet houden, niet Wanneer ze een nieuw stapje maken in hun ontwikkeling,maar Dàt er stapjes worden gemaakt in de ontwikkeling!ik heb zelf veel aan dit advies gehad!

Alle begin is moeilijk. Daarnaast heeft elk kind zijn eigen tempo. Ook niet ieder kind kan even snel lezen. Kortom, nergens om je zorgen over te maken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je alert blijft. Als je kindje geen moeite meer gaat doen om zich te ontwikkelen (omrollen, kruipen etc.) zal ik adviseren om een deskundig iemand om advies te vragen. Als je moederinstict zegt dat het echt niet klopt... Stel jezelf dan gerust en ga naar iemand die deskundig is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100