Wat voor een taken mag je van een kind van bijna 12 jaar vragen/ verwachten/ eisen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mee helpen in t huishouden. Afruimen stofzuigen kamer op ruimen

De was opvouwen ?? Tafel dekken

Vaatwasser in/uit ruimen, eigen rommel opruimen, zelfstandig huiswerk maken, af en toe een boodschap doen, verantwoordelijkheid voor bijv. een huisdier!

Tafel dekken, vaat, boodschapje, tuin, vakantiespullen inpakken, zn eigen eten kauwen...

Vooral eigen zooi opruimen, maar huishoudelijke klusjes mag je absoluut ook geven (stofzuigen, afwassen etc)

niks

Z'n IPhone opladen.

Kleine huishoudelijke taken is voldoende en eigen troep opruimen

Dat ie z'n troep opruimt, z'n vuile kleren in de wasmand stopt, zijn bed opmaakt, de afwas doet, de aardappelen schilt, het vuilnis buiten zet, de lege flessen naar de supermarkt brengt, z'n schoenen poetst, de hond uitlaat, een brief naar de postbus brengt, de boodschappen uit de auto haalt en nog veel meer.

Een kind van twaalf zal op de eerste plaats zijn eigen "pakje" moeten dragen. Zorg voor zichzelf op hygiënisch gebied, waarbij ook een zekere mate van ordelijkheid past (vuile was in de wasmand, kamer van zichzelf redelijk op orde houden). Het goed omgaan met eigendommen: fiets in de schuur en niet neerkwakken, schooltas behoorlijk neerzetten, zodat niemand er over struikelt. Verder moet een kind van twaalf sociaal gedrag vertonen, maar dat moet van jongs af zijn aangeleerd. Ik ben van mening, dat een kind van twaalf vaak net zo hard werkt als een volwassene. Ook omgaan met vrienden is werken aan zichzelf. Huishoudelijke karweitjes heb ik van mijn 4 kinderen nooit gevraagd. Zolang ze hun huiswerk deden, goede cijfers haalden en sociaal aanvaardbaar gedrag vertoonden. Dat ze een keer bijsprongen, als ik klem kwam te zitten met het huishouden was een uitzondering. Op een vraag van mij werd dan altijd zonder gemopper positief gereageerd. Let wel: een vraag. Ik heb nooit orders uitgedeeld. Het zijn nu volwassenen, met een goed gevoel voor taakverdeling en een gezonde werklust.

Dat is een kind in groep acht. Daarvan mag je verwachten dat hij of zij de eigen kamer op orde houdt, zelf op tijd schone kleren aantrekt en zelf zorgt dat de gymkleren en broodtrommel van school bij de afwas en in de wasmand komen. Ook een hond uitlaten, of een huisdier eten geven kan al tot de taken behoren. Het is goed, om een kind van die leeftijd al te laten weten dat het huishouden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle huisgenoten is. Je eet samen, dus je dekt ook de tafel samen en wast samen af. Alles in overleg, dus wie doet was. Dat is ook goed om een kind te leren plannen. En als het kind er belangstelling voor heeft, is het nu de tijd om te helpen met koken. Dat is niet alleen nuttig, maar vaak ook erg leuk!

meehelpen met tafel afruimen afwassen afdrogen vuilnisbak ophalen etc de dingen die ze op een zekere leeftijd ook zelf moeten doen ik kan uit ervaring vertellen dat als bepaalde dingen niet aangeleerd zijn je er later last van kan hebben in het onderhouden van je eigen huishouden Mvg B.

Bronnen:
Mijn eigen ervaring

Draag je het als taak op of geef je een medeverantwoordelijkheid. De manier van aanpak kan bepalen of iemand mee wil werken. Bij een taak kunnen de hakken in het zand. Het is hoe het wordt gebracht en het begint bij zaken waar het kind zelf een onderdeel van is zoals eigen kleren in de was, een tafel dekken. Begin klein en al op jonge leeftijd. Doe het als het lukt met speelsheid en maak het kind hierin belangrijk en beloon totdat het gewoonte is. Elk kind is anders dus dat vraagt om creativiteit in aanpak zolang het maar met luchtigheid gaat.

Je kind lekker niets laten doen, kinderen hebben rust nodig hoooor!!!!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100