iemand die half blank en half bruin is met bruine ogen een kind krijgt van een man met groene ogen en blank is , wat voor kleur ogen krijgt dat kind?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan bruin, groen of blauw zijn, de moeder kan namelijk een bruin en blauw allel hebben, bruin en groen of allebei bruin, de vader heeft twee groene inducerende allellen. Dus het kind kan op de allellen bruin/groen hebben en dat worden bruine ogen, of blauw/groen, dat worden blauwe ogen, of groen/groen en dat worden groene ogen.

Volgens mij, wat ik heb opgestoken tijdens de biologielessen, krijgt het kind dan bruine ogen, aangezien het gen met de 'code' voor bruine ogen een dominant gen is.

Waarschijnlijk krijgt het kind dan bruine ogen aangezien dat de dominante oogkleur is. Tenzij ze allebei een chromosoom voor een andere oogkleur doorgeven aan het kind. Als ze bijvoorbeeld allebei een groene oogkleur chromosoom(om het zo maar even te noemen) doorgeven, dan krijgt het kind groene ogen. Hebben ze heel toevallig allebei een blauwe oogkleur chromosoom in zich en geven ze die door, dan krijt het kind blauwe ogen. En zo gaat dat met iedere oogkleur.

In eerste instantie krijgt de baby blauwe ogen, want alle baby's worden geboren met blauwe ogen. Daarna blijft het afwachten wat voor kleur ogen het kindje krijgt. Dat kan bruin zijn, maar ook groen en voor het eventuele volgende kindje kan het weer anders zijn.

Bruin is dominant over alle kleuren. Groen is minder dominant dan bruin maar dominanter over blauw. Als de ouders van de eerste persoon een blauw de andere bruin had, dan heeft deze persoon Bb als genetische info voor de ogen. Als de ouders van persoon twee de kleuren bruin groen hadden dan heeft deze persoon Bb 3/4 kans op bruin 1/4 kans op blauw Als je je vraag iets duidelijker kan formuleren (grootouders kleuren) dan kan ik ook beter antwoord geven

Ikzelf ben half bruin en half wit met bruine ogen en mijn vriend heeft groene ogen en is hartstikke blank. Wij zijn dus precies jouw vraag omschrijving. Onze zoon heeft nu bruin-groene ogen, bijna mosgroen. Een hele aparte kleur in elk geval. Onze dochter heeft echter zeer donkerbruine ogen. Zelfs donkerder dan de mijne. Het kan dus verschillen. Toegevoegd na 1 minuut: Ouders van mijn man hebben resp. blauwe en bruine ogen. Mijn ouders allebei bruin. Mijn opa had groen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100