Kun je aan een baby van 4 maanden zien of ie links- of rechtshandig wordt/is?

Als ie bijv speeltjes eerder met de ene hand pakt dan met de andere...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan niet, zoals hierboven ook al aangegeven is. De lateralisatiefase, waarbij de voorkeurshand duidelijk wordt, is veel later pas, in de kleuterperiode. Als je baby al op 4 maanden een heel duidelijke voorkeur heeft, is het goed om dit aan te kaarten bij het consultatiebureau, zij kunnen er even extra naar kijken. Misschien is het genoeg om het gebruik van de andere hand wat extra te stimuleren. Maar als dat niet het geval is, kan worden gekeken of er misschien wat meer aan de hand is. Als met gewoon stimuleren de andere hand nog steeds (veel) minder gebruikt wordt, zou je misschien doorverwezen kunnen worden naar een kinderfysiotherapeut.

Het is normaal dat een baby gewoon beide handen gebruikt. Hij zal deze beide gaan ontwikkelen. Pas vanaf ongeveer het zesde jaar wordt er een voorkeur ontwikkeld, dit wordt lateralisatie genoemd. Je kan het dus aan een baby van 4 maanden niet zien.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lateralisatie

Nee, dat kan dan nog lang niet. De eerste jaren doen kindjes alles met beide handen. Pas rond het vijfde levensjaar komt de voorkeurshand tot uiting.

Baby's houden in het begin voorwerpen met twee handjes vast. De echte definitieve keuze weet je maar veel later. Pas rond het derde levensjaar zal je kindje ‘beslissen’ of hij links- of rechtshandig is. Toegevoegd na 7 minuten: Bij ons kleinzoontje zagen we zelfs al rond zijn 2 jaar dat hij linkshandig ging worden. Hij heeft nooit zijn lepeltje willen vastnemen met zijn rechterhand bij het alleen leren eten.

Bronnen:
http://www.babyvandaag.nl/baby/ontwikkelin...

Links- of rechtshandig zijn heeft niet alleen te maken met het kleuren of schrijven met je linker- of rechterhand, maar met het algemene gebruik ervan. De meeste mensen zijn uitgesproken links- of rechtshandig, maar er zijn ook veel mensen die links- EN rechtshandig zijn, maar wel een voorkeur hebben voor een bepaalde schrijfhand. Ikzelf doe veel links, maar schrijf rechts, mijn zoon doet ook veel rechts, maar schrijft links. Baby's doen alles met beide handen. De meeste peuters gebruiken ook beide handen, en kleuren dan weer links, en dan weer rechts, net hoe het uit komt. Pas als ze een jaar of 3 zijn ontwikkelen ze een voorkeurshand voor het gebruik van een potlood of pen, en hun eetgerei. Aan baby's van 4 maandan kun je dat nog niet zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100