Ik heb even wat info gezocht over duimzuigen en het volgende gevonden.
Duimzuigen/zuigen op handen is opzich niet erfelijk. Echter de zuigreflex (de behoefte om ergens op te zuigen) is wel genetisch wat dit zit in onze natuur. (Bijna elke baby krijgt een fijn/veilig gevoel van zuigen).
Zoals je zelf al aangeeft is het natuurlijk belangrijk ervoor te zorgen dat je kind niet aanwend om te gaan duimen aangezien er veel nadelen aan zitten (o.a. tand problemen, maar ook slikklachten en praatproblemen (zie bron ).
Terug naar je vraag:
Het is zeker goed om het gebruik van een speentje te stimuleren omdat dit veel makkelijker weer af te leren is dan duimen(bijv. bij leeftijd van 1 jaar).
Ik denk dat je/jullie al goed bezig zijn door elke keer die speen weer aan te bieden! Af en toe op de hand zuigen zal niet heel erg zijn, als de speen maar het merendeel gebruikt wordt.
Over het afbouwen van het speen gebruik staat in de bron o.a.:
Afwennen van de speen
Vanaf de leeftijd van een jaar is het verstandig om te kijken of je kind zonder speen kan.
Voor het afwennen van de speen kan je het beste een moment uitkiezen waarop je kindje gezond is en geen last heeft van de tanden.
Daarnaast is het belangrijk dat er geen grote veranderingen of spanningen zijn, zoals de geboorte van een broertje of zusje, of een ziekenhuisopname van vader of moeder, of een scheiding.
De speen kan steeds korter worden gegeven, op vaste tijden
Heeft je kindje overdag een speen, dan kan je bijvoorbeeld beginnen met alleen de speen in huis, daarna alleen in bed, dan alleen ’s avonds in bed, etc.
Je kan je kindje ook eerst een nieuwe knuffel geven, die je een aantal dagen tegelijk met de speen aan hem geeft.
Als je daarna begint met het weglaten van de speen, blijft de knuffel over.
De speen moet worden terug gegeven als je kindje in plaats daarvan op duim of vingers gaat zuigen.
Dan kan je het een paar maanden later opnieuw proberen.
Gaat je kindje niet duimzuigen, dan is het even doorzetten, maar na ongeveer twee tot drie weken is de speen meestal vergeten.