Hoe slecht(of niet) is het om te roken en borstvoeding te geven?

Hoe slecht(of niet) is het om te roken en borstvoeding te geven?
Heb het niet over een kettingroker, maar een "sociale" roker...soms na het eten... etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Alles wat je tot je neemt, komt in de borstvoeding. Eet je knoflook, dan zal je dat kunnen proeven in de moedermelk. Als je rookt, komt dat ook in je bloed en dus in je moedermelk. Het is niet gewenst dat dit gebeurt. Gemakshalve kan je dat ook 'slecht' noemen.

Er is aangetoond dat borstvoeding de negatieve effecten van sigarettenrook, voor bijvoorbeeld de longen van de baby, vermindert. Borstvoeding heeft gezondheids-voordelen voor zowel baby als moeder. Het zou beter zijn als de moeder niet rookt. Maar als zij niet kan stoppen of minderen, is het beter dat ze rookt en borstvoeding geeft dan dat ze rookt en kunstvoeding geeft. Toegevoegd na 5 minuten: Roken vermindert de melkproductie, doordat roken het prolactinegehalte verlaagt. Daarnaast heeft de nicotine een negatieve invloed op de toeschietreflex omdat nicotine de vaten vernauwt. De oxytocine die de toeschietreflex veroorzaakt, zorgt dan wel voor een vaatverwijding. Maar de nicotine werkt dat dan weer tegen. Onderzoek toont aan dat de gewichtstoename van baby's die borstvoeding krijgen van rokende moeders, in de eerste maanden achterblijft in vergelijking met baby's van moeders die geen sigaretten roken. Er is ook een verband aangetoond tussen het langdurig huilen van een baby en het roken van de moeder, mogelijk als gevolg van darmkrampjes. Verder kan een baby last krijgen van misselijkheid, overgeven en diarree. Ondanks dat onderzoek aantoont dat deze klachten vaker voorkomen bij baby's van rokende moeders, hoeft het niet zo te zijn dat elke baby er last van krijgt. De kans is groter wanneer je rookt, maar ook baby's van niet-rokende moeders kunnen deze klachten hebben.

Bronnen:
http://www.borstvoeding.com/aanverwant/var...
http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabe...

Ik heb ook vele jaren gerookt, maar toen ik erachter kwam dat ik zwanger was ben ik gestopt. Ik geef nu nog steeds borstvoeding, mijn dochter is 9 maanden oud. Roken en borstvoeding samen is niet gezond voor het kind, maar hoe slecht het is weet ik niet precies. Het beste is natuurlijk om helemaal te stoppen. Denk aan je kind en laat de sigaretten lekker zitten. Wat is er nou belangrijker dan je eigen gezondheid en natuurlijk die van je baby.

Er zijn nadelen genoeg aan en die heeft Amadea wel genoemd. Ik wil er nog wat aan toevoegen: Ik vind dat je NIET hoort te roken in een huis waar een baby in huis is. De lucht blijft er ook hangen en zo'n kind heeft recht op een zo zuiver mogelijke lucht.

Tegelijkertijd? Je geeft je kindje de borst en zit dan "sociaal" te roken? Dat is zeer slecht. Je baby in de rook laten liggen? Niet doen! Voor iedereen is meeroken slecht, en zeker voor een teer baby'tje. Of begrijp ik je vraag verkeerd?

Het is zowiezo slecht om borstvoeding te geven en ook nog roken, of het nou veel is of weinig! Het komt in je melk terecht uiteindelijk en je kindje drinkt het ook nog eens op! Dan kan je nog beter gewoon babymelkpoeder kopen, en je kind dát geven, dan weet je tenminste zeker dat je kind gezond opgroeit! Toegevoegd na 49 seconden: Ik bedoel, dat de combinatie moedermelk én roken slecht is, niet dat borstvoeding slecht is natuurlijk ;)

Nicotine komt wel (voor een klein gedeelte) in je melk terecht, maar nicotine wordt in het maagdarm-kanaal van de baby afgebroken. Daarom gebruiken mensen die met roken willen stoppen, ook geen tabletten maar middelen die in je bloedbaan komen (zoals pleisters of kauwgom). Kort gezegd is het zo: roken is altijd voor iedereen slecht, maar het effect van roken op de luchtwegen van een baby die in een rokerige omgeving verkeert is vele malen erger dan de nicotine via de melk. Oftewel: moedermelk met nicotine (borstvoeding met roken) is nog altijd te verkiezen boven géén moedermelk.

wil nog toevoegen dat baby's van rokende ouders een hogere kans hebben om te overlijden aan wiegedood!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100