En dan? Wat gebeurt er met al die opgeslagen CO2 onder de aardoppervlakte?

Ik las net Wilma's vraag en de antwoorden daarop - dus 'hoe' is beantwoord. Maar gaat dat net als met de radio-actieve kernafval? Storten, en dan verder maar niet meer eraan denken? En wat, als al die opgeslagen CO2 ontsnapt, en opeens in de atmosfeer schiet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de mensen horen dat er gas in de grond gestopt wordt, denken ze meteen aan giftig gas, explosief, ontploffingen, millieurampen, ontruimingen van woonwijken enz. Maar co2 gas komt overal voor in de lucht die we inademen. De kwekers gebruiken het om hun kasplanten beter te laten groeien. Alle planten onder en boven water hebben het voor hun groei nodig. Het maakt de bubbltjes in onze frisdrank. En we kunnen het gebruiken om een brand te blussen!! We kunnen dus niet zonder de co2! Helaas is het ook een broeikasgas en te veel is niet goed. Er zit al zo veel gas in de grond, wat trouwens wel kan exploderen! Maar daar gebeurd toch ook niets mee? En wat kan er gebeuren als we dit gas in de grond stoppen? Niets eigenlijk, en als het ontsnapt gaan hooguit de planten harder groeien. Stop je het niet in de grond, dan komt het dus ook al in de lucht terecht. Dus waarom zo moeilijk doen?

Ze willen het opslaan in poreus gesteente, zo zit het aardgas ook in de natiir opgeslagen. En als het opeens mocht vrijkomen - en dat gaat niet zo opeens, hoor - dan verdwijnt het gewoon in de atmosfeer. Waar het volgens mij geen kwaad kan. Toegevoegd na 2 minuten: Natiir=natuur

Onze overheid houdt streng toezicht op de veiligheid van afvang, transport en op slag van CO2. De risico’s zijn vergelijkbaar met die van aardgas. De kans op een lek is klein en de gevolgen beperkt. Aldus: de Overheid! De Nederlandse overheid ziet toe op de veiligheid van CO2-opvang en -opslag. Wie CO2 wil gaan opslaan, moet bijvoorbeeld eerst een Milieu Effect Rapport (MER) opstellen en vergunningen aanvragen. Belanghebbenden kunnen vervolgens hun mening geven over de MER en de vergunningen. De overheid ziet toe op de vergunningaanvraag. Daarbij zijn veiligheid en milieu erg belangrijk. Zo moeten de gebruikte materialen voldoen aan strenge eisen, net als de veiligheidsmaatregelen, de veiligheidszones en de metingen. De overheid controleert tijdens de uitvoering of de bedrijven zich houden aan de afspraken. Dus......., volgens onze overheid (die het allemaal op PAPIER heeft staan...) Veilig!

Koolstof wisselt tussen de verschillende sferen. Dus als het in de atmosfeer schiet, komt het vanzelf in de lithosfeer terecht waar het in gesteente wordt 'opgeslagen'.

Ik weet er niet zo veel van hoor, maar volgens mij gaan ze het gewoon laten zitten... En misschien vindt iemand op een dag wel een manier uit om CO2 als brandstof o.i.d. te gebruiken...

De opslag van co²in oude gasvelden hebben mede als doel om de spanning in degesteentelagen op peil te brengen of te houden waardoor het gesteente weer stabieler word zodat je niet de inklinkingen krijgt die in Slochteren wel op grote schaal plaatsvinden,als een veld op druk gezet word is het zelfs mogelijk dat er extra gas gewonnen kan worden omdat de druk stijgt. dit principe word op veschillende plaatsen toegepast om een betere winning te waarborgen. Het co² blijft in principe opgeslagen totdat er in de verre toekomst mogelijk een tekort of doel zou zijn waarna het mogelijk weer gewonnen kan worden.

Er gebeurt niets met co2 onder de grond.het wordt alleen weg gehouden uit de atmosfeer.Dat ze in Barendrecht er bang voor zijn is onzin want men is bang voor iets dat al in de lucht zit.Wil de co2 echt worden geabsorbeerd moet flevo land vol met snelgroeiend bos worden gezet. Of het bos areaal moet van 10 naar 25 % van het landoppervlak Een betere methode is er niet en men krijgt nog hout toe.Maar ja in nederland is men te dom om daar op te komen.

Planten gebruiken toch ook CO2. wellicht nemen die ook CO2 op en zetten zuurstof af.!

CO2 is, in tegenstelling tot wat anderen bij deze vraag beweren, een giftig gas. Lang niet zo giftig als CO (koolmonoxide), maar toch dodelijk als het in concentraties boven de 8% aanwezig is in de lucht die we inademen. De kans dat dit vrij komt in deze hoge concentratie, is niet reeel te noemen. Daarvoor zijn voldoende maatregelen getroffen, en tegen een geleidelijke opbouw van CO2 kan iedereen zich ook wapenen door CO2 detectie aan te leggen met een evacuatieplan. Ik denk dat de overheid ook verplicht is om dit op risicopunten te doen, en dit zal ongetwijfeld ook gebeurd zijn. Maar als er door een samenloop van omstandigheden plotseling een grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terecht komt, dan kan dat inderdaad tot gevolg hebben dat de bevolking op die plaats daardoor getroffen kan worden met ernstige gevolgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100