Duikelt de eend of gans, dan is er voor regen kans, dat is niet helemaal waar, want deze eend kan voor hetzelfde geld visjes aan het vangen zijn. Maar het is wel zo, dat als het slecht weer wil worden en met onweer bijvoorbeeld in de zomer, dan duikelt die eend en de gans. Eigenlijk worden ze een beetje onrustig: het voorgevoel er gaat ander weer komen.
De meeuw: zit die meeuw bijvoorbeeld op het weiland, zoals hier op het grasland, dan betekent dat vaak, dat het slecht weer is of wordt. En hoe verder die meeuw het land in trekt, hoe harder het gaat waaien. Maar wanneer de meeuwen op omgeploegd land zitten, ja, dan blijft het mooi!
De zwaluw: bij slecht weer vliegt die zwaluw laag. En dat komt, omdat de insecten voordat het slecht weer wordt laag zitten.
De ondergaande zon: als die zon ondergaat in een rode lucht, betekent dat, dat we de volgende dag mooi weer hebben.
We zeggen dan ook: ’s Avonds lucht rood, ’s morgens mooi weer aan boot.
En dan de ochtendzon nog en daarvan zeggen we: ’s Ochtends lucht rood, ’s avonds water in de sloot. Dat betekent vocht in de bovenlucht en dat is een slecht teken.
Vliegtuigstrepen: blijven die vliegtuigstrepen op een mooie zomerdag bijvoorbeeld staan, dan is er vocht in de bovenlucht en dat betekent toch wel de komst van slecht weer.
Schapenwolken: Schaapjes langs de hemelbaan kondigen wind en regen aan. Vaak, als de lucht dichttrekt vanuit het zuidwesten, vanuit het westen, met deze schapenwolkjes en de zon verdwijnt erin en is dat een teken, dat er een depressie aan komt. En een depressie betekent wind en regen.
- Bronnen:
-
http://educatie.ntr.nl/beeldbank/clip/t200...