heeft de douane arrestatie recht of heeft alleen de politie arrestatie recht ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

douane heeft dat ook net als de politie.

Ik dacht het wel. Douane is ook politie dwz grenspolitie ook wel marechausee genoemd. Een verschil met de regiokorpsen (de reguliere politie) is dat ze overal in Nederland iemand mogen aanhouden dus niet gebonden zijn aan de regiogrenzen.

De tekst van artikel 53 Wetboek van Strafvordering luidt: Lid 1: Ingeval van ontdekking op heterdaad is ieder bevoegd de verdachte aan te houden. Een douanier heeft meer bevoegdheden dan een politieagent. Zo mag een politie niet zonder toestemming in jou kofferbak van de auto kijken. Een douanier mag dit wel.

De douane heeft opsporingsbevoegdheid, en daarbij het recht om personen te arresteren. Toegevoegd na 9 uur: n.a.v. reactie BoerBuitendijk: het is inderdaad aanhouden, geen arresteren, juridisch een fors verschil.

Bronnen:
http://www.douane.nl/bibliotheek/handboeke...
http://www.douane.nl/bibliotheek/handboeke...

Een medewerker van de douane, die is aangesteld als opsporingsambtenaar, mag een aanhouding verrichten. Ook aanhoudingen buiten heterdaad. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot het burgerarrest, waarbij iedereen bij ontdekking op heterdaad van enig strafbaar feit een aanhouding mag verrichten. Na de aanhouding moet de douanier er voor zorgen dat de verdachte zo snel mogelijk wordt geleid voor de hulpofficier van justitie. In de praktijk komt dat er dus op neer dat de verdachte wordt meegenomen naar het douanekantoor of het dichtsbijzijnde politiebureau. Enkele antwoordgevers beweren dat er juridisch verschil zit tussen een aanhouding en een arrestatie. Dat is niet juist. Beide termen worden voor hetzelfde gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100