Zijn mus, spreeuw en merel beschermd, of mogen zij verkocht worden en bij mensen in huis in een kooi leven?

Er zijn in Nederland "tuin-vogels" zoals bijvoorbeeld mus, spreeuw, lijster en merel.
Zijn deze beschermd of mogen zij door een winkelier in kooitjes gehouden worden om verkocht te worden?
Ik zag een merel in een kooi, wat mij verbaasde.
Verder zag ik een grijze roodstaart, maar het ging in de winkel om zangvogels die in de tropen veel gehouden worden, zoals in bijvoorbeeld Suriname.
Mijn vraag is : zijn tuinvogels vrij om gevangen te worden en daarna verkocht, verhandeld dus? en is dit dus een "side-line" van de winkelier in zangvogels?

Toegevoegd na 5 dagen:
Bedankt voor de reacties en het antwoord!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De merel is een beschermde inheems vogel en mag niet gevangen worden uit de vrije natuur. Wel mag eigenkweek verkocht worden. Deze is herkenbaar aan de vaste voetring. Hetzelfde geldt voor vrij wel alle inheemse europese vogels. De grijze roodstaart is vogel van buiten europa en heeft de status "gevoelig" en waarschijnlijk zal de handel in vrijgevangene van deze vogels binnenkort beperkt worden. Ook hier maakt het uit voor het wel of niet een vast voetring heeft. Toegevoegd na 2 dagen: Er zijn geen regels over de grote van de leefruimte voor de merels, spreeuwen en/of mussen. Maar het advies van is de merel en spreeuw veel ruimte te geven. En dan heb je het niet meer over kooien, maar over volieres. Een mus is een zaadeter, dus deze zou kunnen wennen aan een kooi. Maar mussen zijn niet interessant om te houden in huis. Dan zijn kanaries veel leuker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100