Als een apart fietspad met een gewone weg kruist binnen de bebouwde kom wie heeft er dan voorrang? Noem je het een gelijkwaardige kruising?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je noemt het in ieder geval een gelijkwaardige kruissing, een ongelijkwaardige kruissing is namelijk een kruissing waarbij een weg niet verhard is en een fietspad is dat zeker wel. Vaak hebben dergelijke fietspaden haaientanden, indien dat niet zo is, zou je zeggen dat rechtsverkeer voorrang heeft, dus ook de fietser van rechts van een dergelijk fietspad. Toegevoegd na 2 minuten: De omschrijving van een gelijkwaardig kruispunt is trouwens dat voorrang niet geregeld wordt door andere verkeerstekens zoals haaientanden, stoplichten etc. Toegevoegd na 3 minuten: De onverharde weg is een ongelijkwaardige weg, excuses voor deze fout. Dus ja zolang er geen verkeerstekens staan die de voorrang bepalen, is het een gelijkwaardig kruispunt en gelden de standaard voorrangsregels

Dit is geen gelijkwaardige kruising omdat zich er verschillende soorten verkeer op de weg en pad bevindt. Als een fietspad een gewone weg voor autoverkeer kruist en er zijn geen speciale borden of haaientanden aangebracht dan moet de fietser voorrang verlenen aan een auto. Op een gelijkwaardige kruising heeft een fietser en brommer van rechts voorrang.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100