Mag een supermarkt statiegeld rekenen voor een flesje bier, terwijl er geen mededeling op het etiket staat dat het een statiegeldfles betreft?

Toegevoegd na 3 minuten:
Ik kocht bier van het merk: Piraat, en ik kan nergens op het etiket van de fles vinden dat het een statiegeldfles betreft.

Heb evenwel toch statiegeld moeten betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Piraat is Antwerps bier en het kan zijn dat statiegeld niet in elk land wordt berekend. Als je het zeker wilt weten voordat je teruggaat naar de supermarkt, kun je contact opnemen via onderstaande link.

Bronnen:
http://brouette-de-bieres.com/zoenken/piraat

Beetje vreemd dat dit dan niet op het etiket staat, maar als ze bij inlevering hetzelfde geld teruggeven lijkt het me oke Toegevoegd na 47 seconden: Voor het milieu dan ook wel zo prettig, als ze de fles weer willen aannemen iig Toegevoegd na 12 minuten: Ik heb het merk even gegoogled, en het flesje dat ik vond lijkt me heel erg hetzelfde als dat van Duvel. Volgens mij staat op Duvelflesjes wel statiegeld in Nederland. Ik blijf het vreemd vinden dat het niet op het etiket staat en het 2e antwoord hieronder zal ook waar zijn, maar in het uiterste geval kan je het etiket er af halen en als Duvelflesje inleveren (voorop gesteld dat ik gelijk heb dat op Duvel statiegeld staat). Wellicht dat de flessenautomaat het flesje ook herkent als Duvel.

Nee, statiegeld dient vermeld te staan. Ze mogen dit dus niet in rekening brengen.

Nee dat mag niet! Er moet ergens op de fles staan aangegeven dat er statiegeld op staat. quote: 3. Op het etiket van flessen als bedoeld in het eerste lid onder II en III dient een aanduiding te worden geplaatst die duidelijk maakt dat de fles met statiegeld is belast. dit volgens het uitvoeringsbesluit verpakkingsverordening 2003

Bronnen:
http://www.commissiebier.nl/lmbinaries/pdf...
http://www.commissiebier.nl/statiegeld/

Als een etiket van de fles is geweekt, staat het er niet meer op. Als winkeliers dan geen statiegeld mogen tellen, hoeven ze ook geen statiegeld uit te betalen voor de lege flesjes waar de etiketten van af zijn gepeuterd...... Als je flesjes koopt zónder statiegeld, dán moet dat wél vermeld staan.

Vanwaar al die commotie? Als je het lege flesje terug brengt, ontvang je toch het betaalde statiegeld terug? Als het een glasbak fles is, staat dat in het glas geperst. In alle andere gevallen, kun je er van uitgaan,dat je er statiegeld voor betaalt en retour ontvangt.

Waar zit statiegeld op? Niet voor alle verpakking betaald u statiegeld. Zo heeft men het statiegeld voor glas stop gezet. Het hergebruik van glas was niet meer effectief genoeg, doordat de oude flessen eerst goed gereinigd moesten worden voor hergebruik. Dit was te belastend dat men geen statiegeld krijgt voor glas. Inmiddels kunt u uw glas inzamelen via de glasbak. Het glas gaat kapot en word gesmolten tot een nieuwe fles. Daarnaast krijgt u voor de meeste petflessen wel statiegeld. Ook krijgt u statiegeld op bierflessen en bierkratten. In Noorwegen, Duitsland en Zweden is er zelf ook statiegeld op blikjes. In de toekomst zouden er misschien nog meer verpakkingsvormen statiegeld krijgen. Dit omdat dit één van de oplossingen is om zwerfafval op straat tegen te gaan. De bierfabrikanten nemen nog wel de flesje terug, meestal in combinatie met een krat. Men is niet verplicht het statiegeld te vermelden op fles of krat en zeker op een krat zie je dit dus ook nooit. Normaliter wordt het statiegeld op de aankoopbon vermeld zodat je altijd je geld terug kunt krijgen. Sommige winkeliers hanteren max een maand voor het terugbrengen van een krat, maar dat is bij de wet verboden. Het systeem is niet geheel waterdicht, daar je vaak het krat via een automaat terug kunt brengen. Het is niet de bedoeling dat je een krat bij de ene winkelier koopt en bij de andere terugbrengt. Vandaar de kassabon.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/diversen/29541...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100