Is het repatriëren van crematie-as van een overledene ook onderhevig aan strikte reglementering?

Voor de repatriëring van een lijk zijn een hele reeks verplichtingen (praktisch en administratief) nodig, maar geldt dat ook als men de as van een overledene na crematie overbrengt ? Of mag de urne zonder meer gewoon mee met de bagage?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor de invoer van as bestaan in Nederland geen regels. De as kan dus zo vanuit het buitenland mee ons land in genomen worden. As kan in het vliegtuig gewoon in de handbagage worden meegenomen. Ook de meeste buitenlanden hebben geen regels opgesteld voor wat betreft het invoeren van as. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd nog informatie inwinnen bij de ambassade of het consulaat van het land. Meestal geeft een crematorium op verzoek, als wordt verteld dat de asbus naar het buitenland gaat, nog wel een Engelstalige verklaring omtrent de crematie af, zodat er bij eventuele inklaring bij de douane enige documentatie is wat en van wie de inhoud van de asbus is. Zo`n verklaring is geen wettelijke of verdragsrechtelijke eis, maar kan soms de gang van zaken versoepelen. Er zijn soms (douane)ambtenaren die niet kunnen of willen begrijpen dat iets ook zonder papieren en stempels mogelijk is.

In Nederland kan je gewoon as repratieren. Er zijn dan ook verschillende verhalen bekend van mensen die hun dierbare in het buitenland hebben laten cremeren (als ze daar waren overleden) omdat het goedkoper en sneller was dan het lichaam terug te halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100