Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

korte uitsluiting, heb ik dan wel recht op de helft van het huis, mocht er iets met partner gebeuren?

Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, zijn moeder is overleden en we gaan in haar huis wonen. Hij krijgt met zijn zus de erfenis, er is sprake van koude uitsluiting. Stel er gebeurt wat met hem, of hij gaat ervandoor, heb ik dan wel recht op de helft van het huis? Of gaat dit dan naar zijn zus?

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
in: Wetgeving
1.7K
Thecis
2 jaar geleden
Voor zover ik weet (vandaar dat ik het als reactie plaats), bem je geen erfgenaam. Dat wil zeggen dat als er een scheiding is (om welke reden dan ook) dat jij geen recht hebt op de helft van de erfenis van zijn moeder. Dus in jouw woorden, als hij er vandoor gaat, heb je geen huis. Want zijn helft gaat niet van jou worden.
In het geval van een overlijden, hangt het van het testament, maar ik meen dat zijn eigendommen dan wel va jou worden, dus dan ook de helft van het huis mits er geen kinderen zijn. Dam zijn de kinderen namelijk erfgenaam.
Maar zoals gezegd weet ik dit niet zeker.
Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
dank je wel, het beste is gewoon, om naar een notaris te gaan en het vast te leggen.
nul1
2 jaar geleden
Met koude uitsluiting wordt een type huwelijksvoorwaarden bedoeld, dat heeft niets met een erfenis te maken. Of je recht heb op een deel van de erfenis is afhankelijk van of er een uitsluitingsclausule is opgenomen in het testament.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

De koude uitsluiting houdt in dat de erfenis van de ouders van jouw echtgenoot uitsluitend naar jouw echtgenoot gaat. Althans voor wat betreft het kindsdeel.
Ook al ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, je erft t.z.t. niets van wat jouw echtgenoot heeft geërfd van zijn ouders. Dat gedeelte gaat naar zijn zuster. Zijn zuster bezit dan behalve haar helft van het huis, ook de helft die naar haar broer was gegaan. Zij bezit dan het hele huis.
De website www.allesovererven.nl stelt:
Met koude uitsluiting wordt een type huwelijksvoorwaarden bedoeld, waarbij de echtgenoten bepalen dat hun vermogen geheel privé blijft en ook niet gedeeld wordt bij het einde van het huwelijk (door overlijden of echtscheiding).
Bron: https:/allesovererven.nl/kennisbank/koude-uitsluiting/
https://allesovererven.nl/kennisbank/koude-uitsluiting/
(Lees meer...)
Toegevoegd op 18 februari 2022 15:07: tekst
2 jaar geleden
Gaat uw partner er vandoor, dan hebt u nooit recht op het huis.
U zegt niet om welke uitsluitingsclausule het gaat:

Harde uitsluitingsclausule
Een harde uitsluitingsclausule in het testament bepaalt dat de erfenis nooit in de gemeenschap van goederen van een kind en schoonkind mag vallen. De erfenis blijft daardoor altijd van het kind. Als het huwelijk van het kind en schoonkind eindigt, dan hoeven zij de erfenis dus niet te delen. Dit geldt ook bij het einde van het huwelijk door overlijden.

Zachte uitsluitingsclausule
Bij een zachte uitsluitingsclausule is er een verschil tussen echtscheiding en overlijden. Als het huwelijk van het kind eindigt door echtscheiding, dan valt de erfenis niet in de gemeenschap van goederen. In dat geval hoeft het kind de erfenis niet te delen met zijn of haar ex-echtgenoot. Als hun huwelijk eindigt door overlijden van één van hen, dan valt de erfenis wél in de gemeenschap van goederen.
(Lees meer...)
SimonV
2 jaar geleden
erotisi
2 jaar geleden
Bij huwelijk in of na 2018 kan de zachte uitsluitingsclausule worden aangemerkt als een insluitingsclausule.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding