Is het strafbaar als je naar een afspraak/belofte niet meer reageert?

Als iemand beloofd/afspraak maakt dat je een kitten mag uitkiezen/kopen en daarna niet meer reageert is dat dan strafbaar. (geen geld gegeven)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet netjes, en al helemaal niet volgens etiquette om een afspraak niet na te komen, maar als er niets wettelijk vastgelegd is en het gaat om een mondelinge afspraak dan is het niet strafbaar als je die niet nakomt.

Dit valt niet onder het strafrecht, maar onder het privaatrecht. Nog specifieker: contractenrecht. Als een contract (overeenkomst) niet wordt nagekomen dien je degene eerst in gebreke te stellen, schriftelijk en aangetekend, met daarin een termijn om de overeenkomst na te komen. Blijft hij dan nog in gebreke, dan kun je via de rechter nakoming afdwingen. Zo'n procedure kost tijd en geld. Punt van aandacht is wel dat altijd degene die eist (voor de rechtbank) moet bewijzen dat er een overeenkomst was. Anders dan veel mensen denken is een mondelinge overeenkomst wel degelijk geldig, probleem kan dan wel de bewijslast zijn. Maar misschien waren er getuigen die een verklaring willen afleggen. Het is de vraag of de rechter een mail als voldoende bewijs wil aanmerken. Hangt helemaal af van jouw en zijn verhaal en de context. Mijn advies: bespaar je de moeite. Of je het gaat winnen is nog de vraag, en het kost je geheid geld, tijd en emotie. En die kitten is mogelijk al naar een nieuw baasje, die te goeder trouw is, en dan heb je sowieso het nakijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100