Is er een manier om zeker te weten of een zwerfhond die meegenomen is uit Spanje geen hondsdolheid heeft?

Kan een hond dan hier getest worden op hondsdolheid, of achteraf ingeënt worden zodat hij niet meer besmettelijk is?
Wat voor tests of inentingen moet het dier gehad hebben om als veilig te worden beschouwd?

Iemand die bij mij komt hospiteren voor een kamer heeft een zwerfhond uit Spanje, en ik wil voor die hond in mijn huis komt wonen weten of hij geen hondsdolheid kan hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

De enigste manier om zeker te weten dat een hond geen hondsdolheid heeft is een bezoek aan de dierenarts en een grondig onderzoek laten uitvoeren. Mocht het dier besmet zijn met hondsdolheid wordt hij afgemaakt, hondsdolheid is nagenoeg niet te genezen bij honden, inenten heeft dan ook geen nut meer. Na het onderzoek kan je wel verzoeken eerst de hond te laten inenten tegen hondsdolheid.

Nee, er is geen manier om dat voor de uitbraak te weten te komen, er zijn geen testen hiervoor en de incubatietijd kan oplopen tot jaren, het enige dat je kunt doen, is je hond preventief in laten enten, maar als hij al besmet is, heeft ook dat geen nut. Houdt de gezondheid van de hond goed in de gaten, meer kun je niet doen. Bespreek je twijfel met je dierenarts, die kan je er meer over vertellen, ook hoe groot het risico is, voor zover ik weet komt hondsdolheid niet veel voor in Spanje.

De incubatietijd van rabiës is tenminste 10 dagen maar kan tot 30 -50 dagen na de beet nog tot de ziekte leiden. Is de hond al langer dan die periode in Nederland of heeft hij al 50 dagen geen ziekteverschijnselen vertoond, dan is hij geen drager. De nieuwe eigenaar doet er overigens wel verstandig aan even langs de dokter te gaan om hem te laten testen op enkele hele gemene ziekten zoals parvo en hartworm. Kan ie gelijk worden ingeënt tegen van alles en nog wat. Overigens zie je aan een hond of ander zoogdier dat hij rabiës heeft. Rusteloosheid en meestal verlammingen en tussendoor dus kans op bijtgedrag. Speeksel brengt de ziekte over. Al met al zal het dus wel meevallen met de ( immers een nieuwe) hond maar even langs de dokter is domweg de plicht van een dierenliefhebber. Toegevoegd na 20 minuten: De richtlijnen van de GGD gaan ook uit van de 10-dagen termijn vanaf de beet. ( van onbekend dier op de hond, in dit geval). Is een mens gebeten, dan ook de 10-dagen periode waarin het dier wordt geobserveerd. De richtlijnen melden ook dat het observeren van wilde dieren niet wordt aanbevolen ( vleermuizen etc). Met het Spaanse hondje zal het dus wel meevallen, tenzij hij opeens heel raar gaat doen. Dat zit er niet in..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100