Kunnen er uitzonderingen zijn in een wet(svoorstel)?

Ik heb binnenkort een Nederlands debat dat gaat over; alleen orgaandonor mogen donororganen ontvangen. En wij zijn de tegenstanders. We verwachten dat de voorstanders iets gaan zeggen over dat er dan wel uitzonderingen komen voor mensen die niet kunnen doneren. Daarom vraag ik het af of het is toegestaan om uitzonderingen in een wetsvoorstel te hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, uitzonderingen bevestigen de regel. Wereldwijd is het verboden voor mensen om andere mensen te doden, en toch zijn er nog landen waar de doodstraf wordt toegepast.

Ja, op (haast) elke wet zijn uitzonderingen mogelijk. Politie en brandweer mogen een straat van de verkeerde kant inrijden, en kinderen die zwaar gehandicapt zijn zijn vrijgesteld van de leerplicht. Zo'n uitzondering staat in de wet zelf, of in een andere wet, Of in hogere rechtsnormen, die maken dat het niet 'eerlijk' of anderszins ongewenst is om de wet in dat specifieke geval zondermeer toe te passen. Wat jouw onderwerp betreft: misschien is het wel leerzaam om op onderstaande link te klikken. Uiteindelijk moet een wet door een meerderheid (en liefst door iedereen) als eerlijk en rechtvaardig beoordeeld worden. Maar wat iemand daar dan mee bedoelt, daar kun je heel verschillend over denken. Met het risico dat je volledig langs elkaar heen praat. Dus in het debat moet je eerst een spa dieper steken: waarom vind je iets wel of niet eerlijk, en welke waarden (opvattingen) liggen daar dan onder?

Bronnen:
https://www.nationaleombudsman.nl/uploads/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100