Moet je een gevonden schat aangeven bij overheid/politie?

In het nieuws zijn soms berichten over mensen die een schat gevonden hebben. Vandaag las ik over Britten en laatst over een Duitser (zie bijlagen). De Duitser heeft zijn schat 'illegaal opgegraven', de Britten hebben hem 'gevonden'.
Wat is het verschil? Waarom moet de ene schat afgegeven worden en de andere niet? Ligt dat aan het land, aan het feit dat hij was gevonden met een metaaldetector, aan het feit dat het archeologisch interessant was?

http://nos.nl/artikel/613730-duitse-barbarenschat-gevonden.html
http://nos.nl/artikel/616312-goudschat-in-roestig-blikje.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Nederland geldt de volgende regel: Een schat in de tuin, bijvoorbeeld een verzameling oude munten, of iets anders kostbaars, dat zolang verborgen is geweest dat de oorspronkelijke eigenaar niet meer valt te achterhalen wordt uw eigendom. Voorwaarde is dat u de vondst in uw eigen tuin doet. Vindt u de schat buiten uw eigen grond dan bent u voor 50% eigenaar. De andere helft is voor de eigenaar van de grond waar u de vondst deed. Aangifte bij de gemeente is verplicht. Bij de voorbeelden die jij gaf, lijkt het erop dat de Duitse schat niet gevonden is op eigen terrein. De goudstukken van de Britten zijn wel op eigen grond gevonden. Als je in Nederland een oude schat in je tuin vindt, is de schat dus van jou. Als je een schat op andermans grond vindt, moet je aangefte doen bij de Gemeente en wordt je voor 50% eigenaar.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diver...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100